Kūka “Bites dūriens”

Sastāvdaļas:

Ieraugam

  • 200 g miltu

  • 100 ml ūdens

  • 40 g svaiga rauga

Iemīcīšanai

  • 300 g miltu + nedaudz apkaisīšanai

  • 100 g sviesta

  • 100 g cukura

  • 3 olas

  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura

  • 70 ml piena

  • šķipsna sāls

Glazūrai

  • 50 g cukura

  • 125 g medus

  • 125 g sviesta

  • 150-200 g mandeļu skaidiņu

  • pēc izvēles ½ tējkarote vaniļas ekstrakta vai 1 tējkarote vaniļas cukura

Krēmam

  • 30 g miltu

  • 170 g mīksta sviesta

  • 100 g cukura

  • 2 olas

  • 1 tējkarote vaniļas cukura

  • 210 ml piena

Pagatavošana:

  1. Pagatavo ieraugu. Raugu izšķīdina siltā ūdenī (30-35 °C temperatūrā), pievieno miltiem, iejauc ieraugu, pārkaisa miltiem, pārsedz ar dvieli un liek siltā vietā rūgt 2,5-3 stundas. Kad ieraugs sāk kristies apjomā, pievieno visas pārējās mīklai paredzētās sastāvdaļas, kārtīgi izmīca, tālāk rīkojas tāpat kā ar ieraugu.

  2. Mīklu raudzē 2-2,5 stundas, pa starpām vienu vai divas reizes mīklu ar rokām nospiežot uz leju.

  3. Gatavo vārīto krēmu. Pienu ar cukuru uzvāra. Pa to laiku, kamēr piens uzkarst, puto olas ar miltiem un vaniļas cukuru, karsto pienu strūkliņā pievieno masai. Krēma katliņu liek ūdens peldē un maisot karsē, līdz krēms sabiezējis. Atdzesē.

  4. Uzrūgušo mīklu izveltnē uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, maliņās izveidojot mazu valnīti. Atstāj uzrūgt.

  5. Gatavo glazūru. Cukuru, medu un sviestu uz pannas karsē, līdz veidojas viendabīga masa.

  6. Karstajai glazūras masai piejauc mandeļu skaidiņas un liek nedaudz atdzesēties.

  7. Glazūru pārklāj mīklai uz plāts.

  8. Cep 180 °C temperatūrā uzkarsētā cepeškrāsnī, līdz mīkla izcepusies sausa, un glazūra ir skaisti brūna. To, ka kūka gatava, var skaidri sajust ar degunu – smarža ir valdzinoši satraucoša. Kūku ņem laukā no krāsns, atdzesē un nogriež maliņas.

  9. Atdzisušajai olu masai pieputo sviestu. Krēmu puto, līdz tas kļuvis gaišs un viegls.

  10. Kūkas biskvītu sagriež 4 daļās, katru no tām – horizontāli uz pusēm.

  11. Apakšējās daļas pārziež ar krēmu.

  12. Pārliek pāri virsējās daļas un vieglītēm piespiež.

  13. Atstāj ievilkties uz vismaz stundu.

  14. Griež gabaliņos un bauda.

Previous
Previous

Vienkāršā Lieldienu pasha

Next
Next

Auzu pārslas ar medu