Eiropas medus brokastis jau 10. gadu Latvijā!
Eiropas medus brokastis (European Honey Breakfast) ir sociāli izglītojoša kampaņa, ko 2007.gadā aizsāka Slovēnijas biškopji, bet 2013. gadā akcijai pievienojās arī Latvijas Biškopības biedrība. Akcija notiek visā Eiropā, bet novembra trešā piektdiena tiek atzīmēta kā "Eiropas Medus brokastis".
Šī diena dod iespēju Latvijas skolēniem satikties klātienē ar biškopi un uzzināt, kā rodas medus, noskaidrot, kāda ir medusbišu nozīme bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā, kā arī, protams, degustēt medu iepazīstot medus dažādo garšu.
Šogad esam uzsākuši sadarbību ar izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmumiem, turpinot skolās popularizēt medu kā gardu un videi draudzīgu produktu, kur skolēniem ir iespēja nogaršot medu kopā ar pusdienām!
“No seniem laikiem medus ir bijis svarīgs pārtikas produkts veselīgā ēdienkartē. Mūsdienās bērnus ir jāieinteresē medus lietošanā, lai tas atgūtu agrāko popularitāti, tāpēc ēdinātājiem ir jāveicina medus pieejamība ēdienkartēs”, atzīst Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācijas valdes locekle Ingvilda Grosberga.
Salaspils pamatskolas audzēkņi nogaršo medu pusdienu pauzē
“Eiropas medus brokastis Rīgas Juglas vidusskolā notiks pirmo gadu, lai veicinātu izglītojamo izpratni par bišu nozīmi, medus daudzveidību un tā pozitīvo ietekmi uz veselību. Tradicionālie latviešu pārtikas produkti, piemēram, kā medus un rupjmaize, ir svarīga daļa no mūsu kultūras mantojuma un dzīvesveida. Šāda aktivitāte palīdz izglītojamiem labāk izprast bioloģiskos procesus, kā arī novērtēt bišu nozīmi ekosistēmā. Tāpat tas veicina arī izpratni par dabas saglabāšanas nepieciešamību. Šāda pieredze var būt ļoti vērtīga nākotnē, īpaši, ja mācāmies apzināties, kā rūpēties par mūsu vidi un dabas resursiem”, atzīmē struktūrvienības vadītāja izglītības jomā Liene Bisniece.
Foto: Inga Bērziņa
Seko līdzi pasākuma aktualitātēm medus.lv Facebook un Instagram lapās!
Tests – Noskaidro savu medus garšu!
Kā jau zinām, medum ir daudz dažādu, unikālu garšu. Noskaidro, kura ir tava!
Dalies ar savu rezultātu un aicini draugus vai vecākus arī piedalīties!
Tests – ko tu zini par bitēm un medu?
Noskaidro, cik daudz tu zini par čaklajām medusbitēm un to ražoto gardo medu! Dalies ar savu rezultātu un aicini draugus vai vecākus arī piedalīties!
Kā top medus?
Medus ceļš sākas ziedos.
Ziedos ir nektārs, ko savāc bites un atnes uz stropu. Bišu nepārtrauktā spārnu vēzēšana veicina ūdens iztvaikošanu no nektāra. Nektārs paliek biezs un lipīgs – tā rodas medus. Medus krāsa un garša var atšķirties – tas atkarīgs no kādiem ziediem bites ir ievākušas nektāru.
Medus ir bišu galvenā barība.
Bites ēd medu, lai spētu lidot, veidotu šūnas, auklētu bērnus un sildītos ziemas aukstajos mēnešos.
Vasarā bišu saime ievāc ap 130 kg medus, no tā 100 kg apēd pašas bites un tikai 30 kg atdod biškopim.
Bitēm atņemto medu atvāko un liek medus sviedē. Sviede griežas ātri, un medus izlido no atvērtajām šūnām. Tad medu iztecina caur sietu, atdala vaska daļiņas un pilda medu burciņās.