Medus un jogurta saldējums

Ar medu saldināts jogurts ir vienkārša saldējuma sastāvdaļa. Jo jogurts treknāks un saldējums saldāks, jo vieglāk pagatavot viendabīgu masu. Lietojot jogurtu ar zemu taukvielu saturu un pievienojot tikai nedaudz medus, saldēšanas laikā masu puto 2 vai 3 reizes. Jogurtā iemaisa medu. Ja nav pietiekami salds, pieliek vairāk medus. Liek saldējuma aparātā vai saldētavā, vairākas reizes stingri saputo, līdz masa pilnīgi sastingusi.

  • 560 ml jogurta,
  • 6 ēdamkarotes ļoti aromātiska medus.

Āboli ar medu un auzu pārslām I

Auzu pārslas kopā ar cukuru apgrauzdē un atdzesē. Ābolus nomazgā un uz sakņurīves sasmalcina skaidiņās, lai pirms likšanas galdā sajauc ar auzu pārslām, iecilā putukrējumu.

  • 35 g auzu pārslu,
  • 10 g cukura,
  • 150 g ābolu,
  • 50 g putukrējuma.

Āboli ar medu un auzu pārslām II

Auzu pārslas un cukuru uz pannas maisot karsē, līdz cukurs karamelizējas un pārslas ir nedaudz apgrauzdētas. Ābolus uz sakņu rīves sasmalcina skaidiņās, pievieno ogu sulu, medu, auzu pārslas un samaisa. Auzu pārslu vietā var ņemt apgrauzdētu rīvētu nobriedušu rupjmaizi.

  • 150 g ābolu,
  • 50 g ogu sulas,
  • 50 g medus,
  • 35 g auzu pārslu,
  • 15 g cukura.

Āboli ar medus pildījumu

Nebojātus vidēja lieluma (vislabāk Antonovkas šķirnes ) ābolus spirālveidīgi nomizo un ar seržu duramo izdobj serdi, atstājot kātiņa pusē plānu ābola kārtiņu. Ābolus apviļā ar cukuru sakultā olas baltumā un rīvmaizē. Sakārto uz pannas. Izdobtajos vidiņos lej medu, bet tam virsū uzliek krāsainu ogu vai želeju. Cepešplītī cep, kamēr āboli mīksti. Ābolus sakārto uz lēzena trauka, pārkaisa ar sakapātām mandelēm vai riekstiem un pūdercukuru. Pasniedzot galdā, klāt dod saldu pienu, saldu krējumu vai piena-olu mērci. Ābolus var cept bez pildījuma, arī bez mizošanas un apviļāšanas. Izceptus pasniedzot galdā, tos pārlej ar medu.

  • 3 āboli,
  • 1olas baltums,
  • 2 ēdamkarotes rīvmaizes,
  • 50 g medus,
  • 20 g pūdercukura,
  • 10 g mandeļu vai riekstu.

Ābolu kompots ar medu

Ābolus nomizo, sagriež, nedaudz karsē ūdenī un pēc tam izliek bļodā. Ābolu ūdenī izšķīdina kartupeļu miltus, pieliek medu un aplej ābolus bļodā. Atdzisušam var pielikt putukrējumu. Ja āboliem ir pārāk maz skābuma, var pievienot citrona sulu vai citronskābi.

  • 10-20 ābolu,
  • 1 glāze ūdens,
  • 0,5-0,75 glāzes medus,
  • 1 tējkarote kartupeļu miltu,
  • citrona sula.

Ābolu putas

Ābolus cepeškrāsnī izcep un izberž caur sietu. Pievieno medu, olas baltumu un puto, līdz masa kļūst balta un čaugana. Šādu uzpūteni var pagatavot arī no avenēm un zemenēm.

  • 200 g ābolu,
  • 50 g medus,
  • 1 olas baltums.

Auzu pārslu pudiņš ar medu

Pārslas pārlej ar vārītu pienu un atstāj pusi dienas mērcēties. Tad piejauc sakultas olas, sāli, saputotu sviestu un visu liek ar sviestu ieziestā formā un cep apmēram stundu. Pēc tam pārlaista ar medu, pārkaisa ar sasmalcinātiem riekstiem un atkal cep krāsnī līdz pudiņš gatavs.

  • 250 g auzu pārslu,
  • 1 l svaiga piena,
  • 3 olas,
  • 1ēdamkarote sviesta,
  • 2 tējkarotes medus,
  • sauja riekstu kodolu,
  • šķipsna sāls.

Banāni ar medu un šokolādi

Banānus nomizo, sagriež, pārlej ar citronu un apelsīnu sulas un medus maisījumu. Sakrata un uz 30 minūtēm noliek vēsumā. Pirms pasniegšanas pieber valriekstus un kārto deserta šķīvjos. Rotā ar saputotu krējumu, kam pielikta rīvēta šokolāde.

  • 4 banāni,
  • 1 citrona sula,
  • 1 apelsīna sula,
  • 2 ēdamkarotes šķidra medus,
  • 1 ēdamkarote rumā izmērcētu rozīņu,
  • 1 ēdamkarote sasmalcinātu valriekstu,
  • 25 g rūgtas šokolādes,
  • 250 g saldā krējuma.

Biezpiena sacepums ar medu

Biezpienu izberž caur sietu, pievieno medu, cukuru, sviestu, mannu un visu labi samaisa, masu liek uz pannas, kas ieziesta ar sviestu, un cep cepeškrāsnī 35-40 minūtes.

  • 50 g medus,
  • 500g biezpiena,
  • pusglāze cukura,
  • 2 olas,
  • 3-4 ēdamkarotes mannas,
  • 1 ēdamkarote sviesta.

Biezpiena sacepums ar medu un burkāniem

Izberztam biezpienam pievieno sāli, vanilīnu, olas, sviestu un visu labi izmaisa, pieliek uz rupjas rīves sarīvētus burkānus un atkal sajauc. Masu liek ar sviestu ieziestā formā un cep cepeškrāsnī 10-12 minūtes. Sacepumam pārlej šķidru medu ar rozīnēm.

  • 2-3 ēdamkarotes medus,
  • 300 g biezpiena,
  • 2 burkāni,
  • 2 olas,
  • 2 ēdamkarotes rozīņu,
  • 1 ēdamkarote sviesta,
  • pusglāze ūdens,
  • vaniļas cukurs,
  • sāls pēc garšas.

Biezpiens ar medu

Olu dzeltenumu rūpīgi sajauc ar sasildītu medu, pēc tam maisījumam pieliek nedaudz sasildīta sviesta un kuļ, līdz veidojas viendabīga masa. Iegūto masu sajauc ar biezpienu, kas izberzts caur sietu. Pasniedz ar skābo krējumu vai putukrējumu.

  • 100 g biezpiena,
  • 10 g medus,
  • 1 olas dzeltenums,
  • 15 g sviesta,
  • 30 g skābā krējuma vai putukrējuma.

Biezpiens ar medu un riekstiem

Saberž biezpienu (120 g) un olas dzeltenumu (1 gab.) sakuļ ar medu (20 g) un sviestu (15 g). Nomazgā un nosusina rozīnes (15 g). Apgrauzdē riekstus (15 g), noberž tiem brūno miziņu un sasmalcina. Tad visu sajauc, labi samaisa un atdzesē. Ēd kopā ar zemeņu vai aveņu mērci (150 g). 

Citronu tējas saldējums

Lielā katlā sajauc ūdeni , medu un apelsīna miziņas. Maisot karsē uz vidējas uguns, līdz šķidrums sāk vārīties, tad noņem no uguns. Iemērc tajā tējas paciņas, trauku nosedz un 5 minūtes ļauj ievilkties. Paciņas izņem un sīrupu atdzesē līdz istabas temperatūrai. Iemaisa citrona sulu. Sasaldē saldējuma aparātā vai saldētavā. Tas ir lielisks atspirdzinājums karstās vasaras pēcpusdienās.

  • 6 glāzes ūdens,
  • 2 tējkarotes saberztu apelsīna miziņu,
  • 6 tējas paciņas,
  • 0,25 glāzes citrona sulas.

Ērkšķogu marmelāde ar medu

Gatavas ērkšķogas nomazgā, liek emaljētā katlā un pārlej ar ūdeni (2 daļas ogu un 1 daļa ūdens). Vāra uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot, pēc tam masu izberž caur sietu. Pieliek medu un vāra, līdz masa kļūst bieza. Saliek lēzenos ar pergamentpapīru izklātos traukos. Kad masa apžūst, to sagriež kvadrātos.

  • 1 kg ērkšķogu,
  • 2 glāzes medus.

Ķirbju kompots

Noskalotas dzērvenes saspaida, pārlej ar vārošu ūdeni un karsē, līdz izdalās sula, tad izkāš. Šķidrumam pievieno cukuru un medu, karstu pārlej sarīvētam ķirbim un ļauj dažas stundas ievilkties. Pasniedz ar putukrējumu.

  • 150 g ķirbja,
  • 50 g medus,
  • 50 g putukrējuma,
  • 25 g dzērveņu,
  • 150 g ūdens,
  • 15 g cukura.

Maizes zupa ar irbenēm un medu

Ogas aplej ar verdošu ūdeni un pusstundu ļauj pastāvēt. Ūdeni nolej, uzlej jaunu un pusstundu vāra uz nelielas uguns. 10 minūtes pirms vārīšanas beigām, pieliek sarīvētus sausiņus un medu. Pasniedz karstu vai aukstu, pieliekot krējumu vai putukrējumu.

  • 250 g irbeņu,
  • 300 g rudzu maizes sausiņu,
  • 5 ēdamkarotes medus,
  • 1 l ūdens, krējums vai putukrējums pēc garšas.

Marinētu ābolu un medus sambuks

Marinētus ābolus (200 g sagriež 4 daļās, izņem sēklas kopā ar plēksnītēm, smalki sagriež, samaisa ar marinādi (100 g) un sasmalcina mikserī, kamēr masa kļūst līdzīga biezenim. Tad izberž caur sietu. Katlā ieliek medu (75-80 g), samaisa to ar sagatavotajiem marinētajiem āboliem un pieliek 2 olu baltumus; maisījumu kuļ, kamēr tas kļūst putains, pēc tam, turpinot putošanu, pielej izšķīdinātu un izkāstu želatīnu (10-12 g želatīna). Masu salej traukos un atdzesē. 

Medus deserts

Pienam pieliek medu, labi samaisa un iecilā saputotu krējumu - gatavai masai jābūt gaisīgai. To sadala veidnēs un uz 6 stundām ieliek saldētavā. Pirms pasniegšanas nedaudz atlaidina, izgāž no veidnēm, rotā ar kivi šķēlītēm.

  • 250 ml piena,
  • 100 g medus,
  • 250 g saldā krējuma,
  • kivi.

Medus ķīselis I

Plūmes vāra, izberž caur sietu, pievieno cukuru, uzvāra, pielej ūdenī izšķīdinātus kartupeļu miltus. Gatavam ķīselim pievieno medu un labi samaisa.

  • 1 l dzelteno plūmju,
  • 3-4 ēdamkarotes medus,
  • 1 ēdamkarote cukura,
  • puslitrsūdens,
  • 2-3 ēdamkarotes kartupeļu miltu.

Medus ķīselis II

Karstā ūdenī izšķīdina medu (40 g), noputo, pieliek cieti (10 g) un uzvāra. Salej krūzītēs un pārkaisa ar pūdercukuru (2g). Pasniedz ar aukstu pienu vai saldu krējumu. Ķīselim var pielikt arī citrona sulu.

Medus kompots

Nomizotu ķirbi sagriež šķēlēs un sautē mīkstu dzērveņu sulā ar cukuru. Ielej ūdenī izšķīdinātus kartupeļu miltus, uzvāra un pievieno medu pēc garšas. Pasniedz ar putukrējumu.

  • 400 g ķirbja,
  • 2 glāzes dzērveņu sulas,
  • 2.3 ēdamkarotes medus,
  • 1 tējkarote kartupeļu miltu,
  • 2-3 ēdamkarotes cukura.

Medus krēms

Olu dzeltenumus puto un pakāpeniski pieliek medu. Kad iegūta vienmērīga masa, to karsē ūdens peldē, nepārtraukti maisot, sabiezina, pēc tam maisot atdzesē, iecilā putukrējumu un liek. piemērota lieluma traukā.

  • 5 olu dzeltenumi,
  • 1 glāze medus,
  • 0,75 glāzes putukrējuma.

Medus krēms ar zemenēm

Zemenes saspaida, pievieno medu un saputotu saldo krējumu, sajauc vienmērīgā masā, saliek traukā un ledusskapī atdzesē.

  • 150 g zemeņu,
  • 50 g medus,
  • 50 g saldā krējuma.

Medus rūgušpiena želejā

Rūgušpienu saputo. Pēc garšas pievieno medu un karstā ūdenī izkausētu uzbriedinātu želatīnu. Salej formās un atdzesē. 

Medus un citrona sulas ķīselis

Karstā ūdenī liek citrona miziņas un ļauj nostāvēties 20-25 minūtes. Pēc tam miziņas izņem, pieber cukuru, uzvāra, maisot pielej iejauktu kartupeļu cieti. Maisījumu vēlreiz uzvāra, noņem no uguns, ielej tajā no citrona izspiestu sulu, pieliek medu. Labi samaisa, salej porciju trauciņos un atdzesē.

  • 800-900 g ūdens,
  • 150 g medus,
  • 2-3 tējkarotes citrona sulas,
  • 2-3 ēdamkarotes smalkā cukura,
  • 4-5 tējkarotes kartupeļu cietes.

Rabarberu kārtojums

Maizi sagriež 1 cm biezās šķēlēs un kaltē cepeškrāsnī, līdz tā kļūst drupana. Uz liela šķīvja ber rīvētu rupjmaizi un pārliek ar sīki sagrieztiem rabarberiem, pārlej ar medu. Pārkaisa ar rīvētu rupjmaizi un kanēli. Visu nosedz ar biezu putukrējuma kārtu. Rotā ar rabarberu gabaliņiem un riekstiem.

  • 0,25 klona maizes,
  • 1 glāze sagrieztu rabarberu,
  • 100 g medus,
  • 1 ēdamkarote kanēļa,
  • puslitrs putukrējuma.

Rabarberu pudiņš ar medu

Rabarberu kātus notīra, sagriež gabaliņos, savāra masā Īsi pirms gatavības pieliek medu. Rīvmaizi apcep sviestā, ņem lēzenu stikla bļodu, liek viņā kārtām rabarberu masu un rīvmaizi. Virsū liek putu krējumu un nogarnē. Pasniedz bez citām piedevām, bet, ja vēlas, var dot arī ar pienu.

  • 1 kg rabarberu kātu,
  • 400 g medus,
  • 400 g rīvmaizes,
  • 100 g sviesta,
  • 1 glāze putu krējuma.

Rīsi ar medu

Pārlasītus nomazgātus rīsus liek verdošā ūdenī, kam piebērts sāls, un vāra, līdz rīsi ir mīksti. Pēc tam rīsus liek sietā, nomazgā ar karstu ūdeni un atdzesē. Pārlasītas nomazgātas rozīnes samaisa ar cukuru (1 ēdamkarote), maisot silda uz uguns, līdz rozīnes uzbriest, pēc tam atdzesē. Rīsus samaisa ar rozīnēm, medu, pusi sasmalcinātu riekstu un saliek porciju traukos. Virsū var likt saputotu saldo krējumu ar pūdercukuru. Rīsus pārkaisa ar sukādēm un sasmalcinātiem riekstiem.

  • 200 g rīsu,
  • 50 g rozīņu,
  • 2-3 ēdamkarotes sagrieztu sukāžu,
  • 150 g medus,
  • 50 g valriekstu kodolu,
  • 150 g saldā krējuma,
  • 1 ēdamkarote pūdercukura.

Rīsu pudiņš ar medu

Nelielā katlā liek rīsus un rozīnes, aplej ar pienu un karsē ūdenspeldē 40-45 minūtes. Karstiem gataviem rīsiem pieliek pārējos komponentus un bez vāka vāra vēl 5 minūtes. Atdzesē, pasniedz ar putukrējumu.

  • 1 nepilna glāze rīsu
  • 3 glāzes piena,
  • 2 ēdamkarotes rozīņu,
  • 2 olas,
  • pusglāze medus,
  • šķipsna sāls,
  • pusglāze apelsīna sulas,
  • 1 ēdamkarote rīvētas apelsīna mizas,
  • putukrējums.

Siera, banānu un medus uzputenis

Banānus nomizo un mikserī sakuļ ar sieru. Tad pieliek mandeles un medu. Visu labi sajauc. Olu baltumus ar pūdercukuru saputo stingrās putās un iecilā banānu masā. Uzputeni iepilda stikla traukos un liek ledusskapī.

  • 100 g sasmalcinātu mandeļu,
  • 6 gatavi banāni,
  • 200 g siera "Dzintars",
  • 180 g medus,
  • 2 olu baltumi,
  • 3 ēdamkarotes pūdercukura.

Svaiga biezpiena maisījums

Olas dzeltenumu saputo ar medu, pieber citrona miziņu, piejauc biezpienu, sakapātus riekstus un krējumu tā, lai maisījums labi turētos kopā.

  • 1 olas dzeltenums,
  • 50 g medus,
  • rīvēta citrona miziņa,
  • 150 g biezpiena,
  • 25 g riekstu,
  • svaigs krējums pēc vajadzības.

Upeņu vai jāņogu marmelāde ar medu

Ogas notīra, nomazgā, nosusina un izberž caur sietu, pieliek medu un vāra platā traukā, nepārtraukti maisot. Marmelāde ir gatava, kad tās lāse uz aukstas apakštases neizplūst. Marmelādi fasē karstu, uzliek plastmasas vāku vai apsien ar pergamentpapīru.

  • 1 kg upeņu vai jāņogu,
  • medus.

Žāvēto melno plūmju zupa ar medu

Žāvētām melnajām plūmēm (100 g) izņem kauliņus un sagriež tās makaronu veidā. Uzvāra ūdeni (350 ml) ar medu (50 g), pieliek sagrieztās plūmes, uzliek vāku un uz 2-3 st. Noliek aukstumā, lai zupa ievilktos. Gatavai zupai jābūt istabas temperatūrā. Pirms pasniegšanas zupā ieliek sasmalcinātus grauzdētus riekstus (10 g), atsevišķi pasniedz baltmaizes vai rudzu maizes grauzdiņus. 

Zemenes medū

Zemenes (200 g) pārlej ar uzvārītu medu (400 g). Pēc 3 dienām medu var noliet un, to otrreiz uzkarsējot, pārlej pāri ogām. Uzglabā vidēji siltā vietā. 

Ziediņi

Svaigu saldu biezpienu traukā sadrupina un pārlej ar saldu pienu, kuram pievienots medus. Medu labāk vispirms izjaukt mazā piena daudzumā, tad atšķaidīt ar pārējo. "Ziediņi" ir ātri pagatavojams, veselīgs ēdiens, kas ļoti garšo bērniem. Piemērots vasaras launagā.

  • 200 g piena,
  • 50 g biezpiena,
  • 20 g medus.