Čekčeks (riekstiņi ar medu)
Olas sakuļ ar pienu un cukuru, ieber miltus un iejauc mīklu. Mīklu sadala gabalos pa 100 g un izrullē strēmeles 1 cm biezumā, tās savukārt sagriež un veido bumbiņas mazu riekstu lielumā, tad apcep sviestā dzeltenus. Medū ieber cukuru un vāra atsevišķā traukā. Gatavību var noteikt šādi: paņemt uz sērkociņa nedaudz medus, ja tas pilot sastingst trauslā lāstekā, vārīt jāpārtrauc. Pārāk ilgi vārīt nedrīkst, jo medus var piedegt, kļūt tumšs un sabojāt ēdiena izskatu un garšu. Apceptās bumbiņas saliek platā traukā, aplej ar medu un labi sajauc. Pēc tam čekčeku pārliek uz paplātes un ar aukstā ūdenī samitrinātām rokām veido vēlamo formu (piramīdu, konusu, zvaigzni utt.). Čekčeku var rotāt ar ledenēm. Tatāru nacionālais ēdiens.
- 1 kg augstākā labuma miltu,
- 10 olas,
- 1/2 glāze piena,
- 500 g kausēta sviesta,
- 1 kg medus,
- glāze cukura,
- ledenes,
- mazliet sāls.
Gozinaki
Riekstus viegli apcep uz mazas uguns un sasmalcina ne pārāk mazos gabaliņos. Medu vāra līdz karameles biezumam (medus lāse neizplūst aukstā ūdenī), pieliek riekstus un turpina vārīt, nepārtraukti maisot, pieber pūdercukuru. Kad rieksti kļūst sarkanīgi un jūtama ceptu riekstu smarža, masu uzliek uz samitrināta dēlīša un izrullē ar mitru mīklas veltni 1 cm biezumā. Atdzesē, sagriež gabaliņos. Tas ir iecienīts saldums Gruzijā un Armēnijā, un to parasti gatavo uz Ziemassvētkiem. Gozinakus var ilgi glabāt.
- 1 kg medus,
- 1 kg valriekstu,
- 0,25 glāzes pūdercukura.
Konfektes ar krējumu un medu
Visus komponentus sajauc un vāra līdz biezai masai, izliek uz plāts un atdzisušo masu sagriež kvadrātiņos.
- 200 g medus,
- 50 g cukura,
- 75 g skābā vai saldā krējuma.
Konfektes ar riekstiem
Visus komponentus sajauc un vāra uz mazas uguns 12-15 minūtes. Biezo masu ar karoti izliek uz samitrināta dēlīša vai plāts, izlīdzina un atdzisušu sagriež gabaliņos, kurus ietin pergamenta papīrā.
- 600 g medus,
- 400 g sasmalcinātu riekstu,
- 1-2 ēdamkarotes krējuma vai sviesta.
Labas konfektes
Medu un cukuru vāra līdz bieza sīrupa konsistencei. Vienu glāzi sīrupa sajauc ar saputotiem olbaltumiem, atlikušo sīrupu vāra, līdz sīrupa lāse aukstā ūdenī neizplūst. Abus sīrupus apvieno un, intensīvi maisot, pieber riekstus. Kad masa kļūst stingrāka, to liek uz plāts un sagriež. Konfektes ir ļoti garšīgas, mīkstas un maigas.
- 1/2 medus,
- 1/2 glāze ūdens,
- 2,5 glāzes cukura,
- 2 olas baltumi,
- 1 glāze sasmalcinātu riekstu.
Medus halva
Miltus izber uz pannas, labi sajauc ar sviestu un karsē līdz gaiši brūnai nokrāsai. Masu aplej ar medu un cepina vēl 5 minūtes. Karsto halvu izliek uz šķīvjiem, izlīdzina un sagriež gabaliņos.
- 400 g medus,
- 400 g kausēta sviesta,
- 1 kg miltu.
Medus karamele ar sauso pienu
Medu sajauc ar cukuru un vāra, nepārtraukti maisot un pakāpeniski pievienojot sviestu un sauso pienu, līdz masa kļūst stingra. Izliek uz plāts, kas izziesta ar sviestu, un atdzisušo masu sagriež 2x2 cm lielos kvadrātiņos. Katru kvadrātiņu ietin vaska papīrā.
- 2 glāzes medus,
- 2 glāzes cukura,
- 1 glāze sausā piena,
- 1/2 sviesta,
- nedaudz sāls.
Medus un magoņu konfektes
Medu uz lēnas uguns vāra 30 minūtes, maisot un noņemot putas. Karstā ūdenī ieber nomazgātas magones un turpina vārīt līdz magoņu sēklas sāk lipt pie karotes, vārot pieber sasmalcinātus riekstus. Tad masu izliek uz gluda dēlīša, kuru labi samērcē ar ūdeni, un izrullē 1 cm biezā kārtā, apkaisa ar ingvera pulveri. Kad masa atdzisusi, to sagriež kvadrātiņos vai rombos.
- 400 g medus,
- 400 g magoņu sēklu,
- 100 g riekstu,
- 1 tējkarote sasmalcināta ingvera.
Šokolādes karamele
Šokolādi sarīvē, pieliek pārējos komponentus un visu labi sajauc. Pielej ēdamkaroti ūdens un vāra 10 minūtes. Masu uzliek uz plāts un atdzisušu sagriež 3x3 cm lielos kvadrātos, uz katra liek riekstus un ietin pergamenta papīrā.
- 100 g medus,
- 3 tāfelītes šokolādes,
- 1 ēdamkarote cukura,
- 50 g sviesta,
- daži valrieksti vai lazdu rieksti.