Medus cepumos izmanto tikai gaišos medus ar maigu aromātu un kviešu un auzu miltus. Lai cepumos būtu jūtama medus garša, tiem ļauj pastāvēt 1-2 dienas.
Bruģakmeņi
Medu, cukuru, sviestu un ūdeni lēnām sasilda un izkausē. Gandrīz pilnīgi atdzisušajā masā pieliek pa karotei saputotu olu, garšvielas un divas trešdaļas miltu, kas sajaukts ar cepamo pulveri. Tad iemīca atlikušos miltus, mandeles un sukādes. Uz miltiem apkaisīta dēļa saveļ apmēram 2 līdz 3 cm biezus veltnīšus, tos sagriež mazos gabaliņos, veido lodītes, saplacina, lai tās līdzinātos maziem bruģakmeņiem. Apziež ar pienu un virspusē iespiež graudu cukura gabaliņu. Liek uz ietaukotas plāts sakarsētā cepeškrāšnī un cep 10 līdz 20 minūtes 180 grādu temperatūrā. Bruģakmeņus vairākas dienas atstāj apsegtus, lai tie kļūst mīkstāki. Glabā kārbās.
- 250 g medus,
- 100 g cukura,
- 50 g sviesta,
- 1 ēdamkarote ūdens,
- 1 tējkarote kanēļa,
- naža gals maltu krustnagliņu,
- 50 g sīki sakapātu mandeļu,
- 30 g sīki sakapātu citronu vai apelsīnu sukāžu,
- piens apziešanai,
- rupjgraudains cukurs apkaisīšanai.
Mazie riekstiņi
Cukuru ar olām sašūmē, pielej izkausētu medu, mazliet atdzesē, pieliek miltus, briežraga sāli, sviestu, un samīca. Izformē apaļas bumbiņas, pārsmērē ar olu un cep mērenā siltumā gaiši brūnas.
- 1/2 glāzes medus,
- 1/4 glāzes cukura,
- olas,
- pustējkarote briežraga sāls,
- 130 g sviesta,
- 300 līdz 400 g kviešu miltu.
Medus cepumi no auzu pārslām
Saputo olas, cukuru un sviestu, pievieno medu un turpina putot, līdz masas apjoms dubultojas. Pieliek sasmalcinātus riekstus, miltus, sodu, visu sajauc, ar tējkaroti liek uz plāts un cep vidējā temperatūrā (160-200 grādos).
- 50 g medus,
- 200 g auzu pārslas,
- 100 g kviešu miltu,
- 50 g cukura,
- 150 g sviesta,
- 250 g riekstu,
- 1 ola,
- 1 tējkarote sodas.
Medus riekstiņi I
Medu ar cukuru un krējumu uzvāra, iekuļ pusi miltu, pieliek garšvielas un spirtu. Atdzisušai mīklai piejauc cepamo pulveri, pārējos miltus un labi samīca. Sarullē veltnīšus un ar asu nazi sagriež gabaliņos. Liek uz plāts, pārziež ar olu un cep 180 grādu temperatūrā 10 līdz 15 minūtes.
- 200 g medus,
- 4 ēdamkarotes cukura,
- pusglāze saldā krējuma,
- 500 g miltu,
- 4 tējkarotes cepamā pulvera,
- garšvielas,
- 2 tējkarotes spirta.
Medus riekstiņi II
Sviestu saputo ar cukuru un medu. Pievieno ingveru. Miltiem pieliek saputotu sviestu un pienu. Mīklu labi samaisa, saveltnē rullīšos, izveido mazus riekstiņus, apziež ar olu, cep gaiši brūnus.
- 500 g miltu,
- 100 g sviesta,
- 100 g cukura,
- 200 g medus,
- 1/4 glāzes piena,
- 1 ola,
- pustējkarote ingvera,
- 3 tējkarotes cepamā pulvera.
Medus sausiņi
Olas ar medu sakuļ, pielej kausētu sviestu, krējumu, pieliek miltus, sodu un samaisa. Lej uz plāts un cep. Gatavu glīti sagriež gabaliņos, apkaltē un uzglabā.
2 glāzes medus, 1 glāze skāba krējuma, 4 olas, 1 glāze kausēta sviesta, 5 glāzes miltu, 2 tējkarotes (bez kaudzes) sodas.
Medus un auzu pārslu cepumi
Sviestu, cukuru un medu labi samaisa. Pielej pienu, pieliek rozīnes, miltus, pārslas. Izrullē 2 cm biezumā, ar vīna glāzi izspiež ripiņas, cep cepeškrāsnī 20 minūtes.
- 3 glāzes miltu,
- 3 glāzes auzu pārslu,
- 1 glāze rozīņu,
- 1 glāze medus,
- 1/2 glāze cukura,
- pustējkarote sodas,
- 1 tējkarote cepamā pulvera,
- sāls.
Medus un šokolādes cepumi
Kausētam sviestam pieliek rīvētu šokolādi, medu, sakultas olas, miltus un visu samīca. Izrullē un cep uz plāts. Gatavu sagriež 2 cm platos un 5 cm garos gabalos, apviļā pūdercukurā un lieto pēc 2 nedēļām.
- 1 glāze medus,
- 4 olas,
- 100 g šokolādes,
- 1/2 kausēta sviesta,
- 1 glāze cukura,
- 1 glāze miltu,
- tējkarote cepamā pulvera,
- pūdercukurs.
Medutiņš
Uzsildītā medū ielej izkausētu sviestu, pieber sāli, samaisa, pievieno izšķīdinātu raugu, iemaisa olas, ieber miltus un iemīca mīklu. Izrullē 1 cm biezu un izgriež cepumus, tiem virsū liek sasmalcinātas mandeles. Cep uz plāts mēreni karstā cepeškrāsnī.
- 1,5 glāzes medus,
- 5 glāzes miltu,
- 7 līdz 8 ēdamkarotes sviesta,
- 2 olas,
- 2 tējkarotes rauga,
- 4 ēdamkarotes mandeļu,
- nedaudz sāls.
Mīkstie Ziemassvētku cepumi
Medu ar sviestu un cukuru uzvāra, mazliet atdzesē, pieliek sasmalcinātas garšvielas, miltus, olas, izšķīdinātu raugu un visu labi samaisa. Liek uz plāts, kas pārklāta ar pergamenta papīru, uzraudzē, pārziež ar sakultu olu, pārkaisa ar sakapātiem riekstiem un cep mērenā siltumā. Gatavu sagriež kvadrātiņos.
- 800 g miltu,
- 200 g cukura,
- 800 g medus,
- 200 g sviesta,
- 5 olas,
- garšvielas,
- 50 g riekstu,
- 25 g rauga.
Pildītie pipara riekstiņi
Medu, sviestu un cukuru uzvāra, vārošajā šķidrumā liek visas sasmalcinātās garšvielas, atdzesē, pielej sakultas olas, pieber izsijātus miltus, labi samīca, izrullē, izspiež apaļas ripiņas (ar glāzi), uz izspiestās ripiņas uzsmērē ievārījumu, liek otru ripiņu virsū, aizspiež maliņas un liek uz sagatavotas pannas, cep mērenā siltumā.
- 400 g medus,
- 400 g cukura,
- 800 g kviešu miltu,
- 100 g sviesta,
- 3 olas,
- 10 krustnagliņas,
- 10 pipari,
- 5 g kardamona,
- pustējkarote kanēļa,
- 1 tējkarote briežraga sāls.
Piparrieksti
Medu, cukuru un sviestu uzvāra un atdzesē. Miltus sajauc ar cepamo pulveri, izsijā uz mīklas dēļa, vidū iespiež padziļinājumu, tajā ieliek medus masu un garšvielas. Piedevas, sākot no vidus, samīca gludā mīklā, izveltnē 1 cm biezumā un izspiež apaļus gabaliņus riekstu lielumā (3 cm diametrā), liek uz ietaukotas plāts sakarsētā cepeškrāsnī, cep 20 minūtes 180 grādu temperatūrā. Pūdercukuru ar citrona sulu samaisa vijīgā masā un apziež ar to vēl siltos piparriekstus.
- 150 g medus,
- 75 g cukura,
- 150 g sviesta,
- 350 g miltu, kas sajaukti ar 2 ēdamkarotēm cepamā pulvera,
- pustējkarote kanēļa,
- puscitrona vai pusapelsīna miziņa,
- pa naža galam kardamona, maltu krustnagliņu un maltu balto piparu.
Glazūrai:
- 150 g pūdercukura,
- 2 ēdamkarotes citrona sulas.
Riekstiņi
Medu, cukuru un krējumu uzvāra, pievieno miltus, iekuļot vārošajā šķidrumā, ļaujatdzist, tad pievieno sasmalcinātas garšvielas, atdzesēto cukuru, spirtu, potašu un pārlej miltus. Mīca, līdz mīkla top spīdīga, izrullē pirksta resnumā, sagriež figūriņās, liek uz sagatavotas pannas, pārsmērē ar sakultu olu, cep mērenā siltumā.
- 200 g medus,
- 100 g cukura,
- 1 glāze saldā krējuma,
- 2 līdz 3 ēdamkarotes dedzināta cukura,
- 2 tējkarotes spirta,
- 500 g kviešu miltu,
- 1 līdz 2 tējkarotes koreandra,
- 1 tējkarote potašas.
Tējas cepumi
Visus komponentus sajauc mīklā, izrullē to 5 mm biezumā, sagriež gabaliņos un cep 120-160 grādos.
- 1 glāze medus,
- 2 glāzes miltu,
- 1/2 glāze krējuma,
- 2 olas,
- 1/2 glāze sviesta,
- pustējkarote sodas.
Medus prjaņiki
Prjaņikiem parasti izmanto tumšo (griķu, viršu, kastaņu) medu. Gaišajiem mediem parasti pievieno dedzinātu cukuru. Gatavus prjaņikus pārklāj ar pūdercukuru, saberztu līdz krējuma biezumam, un ieliek siltā cepeškrāsnī, lai glazūra sacietē. Medus prjaņiki ilgi nekļūst cieti, tie ir garšīgi un īpaši patīk bērniem.
Lietuviešu prjaņiki "Meduolis"
Miltus apcep līdz zeltainai nokrāsai, izsijā un tajos ielej karstu medu. Pievieno garšvielas un degvīnu. Mīklu mīca 30-45 minūtes, cik nu var stipri, izrullē 1,5 cm biezumā, ar formiņām izspiež prjaņikus un cep karstā cepeškrāsnī 3-4 minūtes.
- 400 g medus,
- 1 glāze rudzu miltu,
- 1 glāze kviešu miltu,
- 1 ēdamkarote degvīna,
- 2 vai 3 krustnagliņas,
- 6 graudi melno piparu,
- 1/2 tējkarote ingvera,
- 1 tējkarote citrona vai apelsīna miziņas.
Mūžīgie prjaņiki
Olu dzeltenumus saberž ar cukuru, pievieno sodu un kanēli, sajauc, pielej medu, pakāpeniski pieber miltus, iemīca mīklu. Mīklai pievieno saputotus olu baltumus, saudzīgi iemīca un mīklu liek ar sviestu apziestā formā (mīklas kārtu biezums - 1 cm). Cep mēreni karstā cepeškrāsnī 30 minūtes. Prjaņiki ir lietojami ļoti ilgi, un to garša ar laiku pat uzlabojas.
- 1 glāze medus,
- 2 glāzes miltu,
- 5 olas,
- 1/2 glāze cukura,
- 1 tējkarote sodas,
- 1 tējkarote kanēļa.
Prjaņiki "bitīte"
Uzvārītā medū ieber miltus (cik ņem), ielej degvīnu. Mīklu mīca tik ilgi, līdz tā kļūst balta. Izveltnē, sagriež apaļos gabaliņos un cep nelielā karstumā.
- 2 kg medus,
- milti pēc vajadzības,
- 5 glāzītes degvīna.
Svētku prjaņiks
Vakarā uzvāra medu, nepārtraukti maisot un noņemot putas. Atdzisušo medu ielej miltos un labi sajauc. Nākamajā dienā pievieno olas un pusstundu mīca. Sodu liek ūdenī un ielej mīklā, pievieno garšvielas un mīca vēl pusstundu. Mīklu izrullē, veido formu, liek uz cepešpannas un cep karstā cepeškrāsnī vai maizes krāsnī. Kad mīklas virspuse viegli brūna, prjaņiku izņem no krāsns un apziež ar koncentrētu medus šķīdumu ūdenī un liek atpakaļ krāsnī uz 15 minūtēm. Silto prjaņiku sagriež gabalos. Prjaņiks ir ļoti garšīgs un to var glabāt dažus mēnešus.
- 1200 g medus,
- 800 g miltu,
- 4 olas,
- 6 g sodas,
- 6 g kardamona,
- 6 g mandeļu.
Vecmāmiņas prjaņiks
Medu saberž, līdz tas kļūst balts, iemīca tajā miltus, pakāpeniski pievieno olu dzeltenumus, pieber samaltas garšvielas un galu galā saputotus olu baltumus.Masu liek lielās formās un apkaisa ar mandelēm. Cep mērenā karstumā. Kad izcepies, sagriež ar asu nazi un liek vēl 2 vai 3 reizes ik pa brīdim krāsnī, lai tas kļūst drupens.
- 3 glāzes medus,
- 400 g miltu,
- 9 olas,
- 6 g kardamona,
- 3 g krustnagliņu,
- 3 g sasmalcinātu mandeļu.
Vienkāršie medus prjaņiki
Uzsildītā medū iejauc 3/4 miltu, atdzisušā mīklā liek sviestu, sodu, citrona miziņu un labi izmaisa. Gatavo mīklu izrullē 1 cm biezumā, apkaisa ar miltiem, sagriež ar nazi vai izspiež ar formiņām un liek uz plāts, apziež ar olu dzeltenumu un cep.
- 300 g medus,
- 500 g kviešu miltu,
- 2 olas,
- 60 g sviesta,
- puse citrona,
- 4 g dzeramās sodas,
- 100 g ūdens.