Sautēta gaļa ar melnajām plūmēm un medu
- 800 g gaļas
- 50 g taukvielu
- 150 g sīpolu
- 250 g žāvētu melno plūmju
- 100 g medus
Gaļu apcep un liek katlā, pieliek sagrieztus sīpolus, tomātus, nomazgātas un izmērcētas plūmes. Visu sautē līdz gatavībai. Beigās pievieno medu. Pasniedz ar dārzeņiem.
Tomātu piedeva ar medu
- 2-3 zaļi tomāti
- 1 glāze medus
Tomātus nomazgā, izgriež sēklotni, pārlej ar medu un ļauj 24 stundas ievilkties. Tad vāra, līdz tomāti kļūst caurspīdīgi. Pasniedz kā piedevu medījumam vai mājputnu gaļas ēdieniem. Tomātu vietā var izmantot 1 glāzi ērkšķogu.
Cālis apelsīnos
- 1 cālis
- 1 tējkarote sauso garšvielu ar sāli
- 1/2 glāzes apelsīnu sulas
- 1 apelsīns
- 1/4 glāzes medus
- 2 tējkarotes rīvēta muskatrieksta
- 4 tējkarotes kukurūzas miltu
- 2 ēdamkarotes auksta ūdens
Cālis sagriež gabalos, noņem ādu, ierīvē ar sausajām garšvielām un liek cepties. Apelsīnu sulu, medu un muskatriekstu karsē, līdz masa nedaudz sabiezē, uzlej cālim un cep vēl 20 minūtes, līdz gatavs. Gaļu saliek traukā un saglabā karstu. Mērcei pannā sajauc miltus ar ūdeni, pielej šķidrumu no trauka, kurā cepies cālis un uzvāra. Pieliek nomizota, ceturtdaļās sagriezta apelsīna šķēles un karsē vēl apmēram minūti.
Cāli var likt uz rīsiem un tad pārliet ar mērci.
Rotā ar apelsīna šķēlītēm.
Makaroni ar medus mērci
- 100 g makaronu
- 15 g sviesta vai margarīna
Mērcei:
- 1 ēdamkarote medus
- 2-3 sasmalcināti valrieksti
- 1/3 glāzes piena
Makaronus vāra sālsūdenī un, kad gatavi, notecina. Liek katlā ar biezu dibenu, iepriekš tajā izkausējot gabaliņu sviesta vai margarīna. Nepārtraukti maisot, makaronus uzsilda.
Mērce:
Medu izšķīdina pienā, pārlej ar medus mērci un uz 5-7 minūtēm ievieto sakarsētā cepeškrāsnī.
Vistas gaļas šašliks
- 3 kg vistas gaļas
- 0,5 kg sīpolu
- 1 ķiploks
- pētersīļi
- olīveļļa
Glazūrai:
- 1 burciņa graudu sinepju
- 100 g sojas mērces
- 100 g medus
Gaļu sagriež, sīpolus, ķiploku, pētersīļus sasmalcina. Visu sajauc, pievieno olīveļļu un cep, kamēr gatavs. Glazūras sastāvdaļas sajauc, glazē cepšanas laikā.
Lapu salāti ar laša fileju
- 250 g lapu salātu
- 2 apelsīni
- 8 šķēles laša filejas
- 5 ēdamkarotes apelsīnu sulas
- 3 ēdamkarotes rīvēta Parmezāna siera
Mērcei:
- olīveļļa
- sarkanvīna etiķis
- 1 tējkarote medus
- 1 tējkarote sinepju
- pipari
Sagriež apelsīnu bez mizas, laša fileju sagriež strēmelēs. Kārto ar lapu salātiem. Pārlej ar mērci, pārkaisa ar sieru.