Sbitenis ir sens un iecienīts krievu tautas dzēriens, ko gatavoja no medus ar dažādu garšvielu un aromātisko augu piedevām. Parasti sbiteni dzer ļoti karstu. Pirms tējas un kafijas parādīšanās to lietoja katrā krievu ģimenē. To tirgoja visur: uz ielas un speciālās dzertuvēs, slēgtās mācību iestādēs to pasniedza brokastīs un vakariņās. Tirgotāji iznēsāja to skolās un ģimnāzijās, piedāvāja veikalos strādājošiem kopā ar baltmaizi, pīrāgiem un barankām. Aukstā laikā ar to cienāja kučierus un pasta puišus. Vēlāk sbiteni sāka taisīt no koncentrāta, ko gatavoja, sajaucot uzsildītu medu ar pūdercukuru un ar ingvera, citronskābes, sasmalcinātas citronmiziņas un dedzināta cukura piedevām. Masu mīcīja kā parastu mīklu un veidoja kubiņus, ko ietina vaska papīrā. Pirms lietošanas kubiņus izšķīdināja karstā ūdenī. Sbitenis ir ļoti veselīgs dzēriens, tā iedarbība uz organismu ir atkarīga ne tikai no medus, bet arī no garšvielām un ārstnieciskajiem augiem, kuros ir vitamīni, organiskās skābes, mikroelementi un citas vērtīgas vielas. Dzēriena sastāvu mainīja pēc vajadzības. Lai nostiprinātu smaganas un zobus, sbitenim pievienoja ingveru. Gremošanas traucējumu reizēs piedāvāja sbiteni ar kardamonu. Tagad sbitenis kļuvis par diezgan eksotisku lietu, bet nesen Biškopības zinātniskās pētniecības institūtā Ribnoje (Krievija) atjaunota šī dzēriena koncentrāta izgatavošanas recepte un izstrādāta mūsdienīga ražošanas tehnoloģija. 

Sbitenis "Verstu stabi"

Medu izšķīdina ūdenī un vāra pusstundu, noņemot putas. Pieliek garšvielas, uzkarsē un izkāš. Ar šo sbiteni ziemā labprāt sildījās ormaņi.

  • 5 l ūdens,
  • 1 glāze medus,
  • 1 g krustnagliņu,
  • 1 g sausu piparmētru,
  • 1,5g kanēļa,
  • 15 g apiņu.

Sbitenis ar upeņu un aveņu lapām

Sasmalcinātas lapas pārlej ar verdošu ūdeni un ļauj zem vāka pusstundu ievilkties. Izkāš, izšķīdina medu un dzer karstu.

  • 2 glāzes ūdens,
  • 1 ēdamkarote medus,
  • pa tējkarotei sausu saberztu upeņu un aveņu lapu.

Vienkāršais sbitenis

Medu izšķīdina ūdenī, šķidrumā ievieto linu maisiņā sabērtas garšvielas un pavāra.Vienkāršo sbiteni gatavo arī patvāros un dzer kā tēju brokastīs ar saldo krējumu, piekožot klāt baltmaizi.

  • 3 l ūdens,
  • 200-300 g medus (vai pēc garšas),
  • 1 vai 2 lauru lapas,
  • dažas krustnagliņas,
  • 8 g kanēļa.

Kafija ar medu I

Kafijas kannā liek medu, ielej ūdeni, samaisa un uzvāra. Ieber kafiju un maisot uzvāra, salej krūzēs un pasniedz. Medus mazina kofeīna iedarbību uz organismu.

  • 90 g maltas kafijas,
  • 120 g medus,
  • 600 ml ūdens.

Kafija ar medu II

Kafiju uzvāra, filtrē un nekavējoties samaisa ar citrona sulu un medu.

  • 40-50 g maltas kafijas,
  • puslitrs ūdens,
  • 1 citrons,
  • 2-3 ēdamkarotes medus.