Ābolu dzēriens ar medu
Vārošā ūdenī liek citrona šķēlītes, pievieno medu, ābolu sulu, samaisa un uzvāra. Dzer karstu vai aukstu.
- 1 citrons,
- puslitrs ābolu sulas,
- 250 g ūdens,
- medus pēc garšas.
Citronliānas ogas ar medu
Ogas saspaida, aplej ar verdošu ūdeni, liek ūdens peldē uz 15 minūtēm pasterizācijai. 1-2 stundas ļauj ievilkties, pievieno medu. Dzer pa vienai tējkarotei 2 vai 3 reizes dienā. Dzērienam piemīt stimulējošas īpašības.
- 15 g citronliānas ogu,
- 1,5 glāzes ūdens,
- medus pēc garšas.
Dzēriens ar žāvētām plūmēm un medu
Plūmes labi nomazgā liek aukstā ūdenī un vāra. Siltam ūdenim pievieno medu, atdzesē. Dzer aukstu.
- 1 l ūdens,
- 200-250 g žāvētu plūmju,
- 100 g medus.
Dzērveņu dzēriens ar medu
Ogas aplej ar verdošu ūdeni, izspiež sulu. Ogām pievieno atlikušo ūdeni, vēlreiz izspiež sulu. Apvieno abas sulas, pieliek medu, atdzesē. Dzer aukstu.
- 200 g dzērveņu,
- 150 g medus,
- 1 l ūdens.
Liepziedu un medus dzēriens I
Ūdeni uzvāra, pārlej liepziediem un atstāj pusstundu ievilkties. Tad nokāš, pieliek medu, citronskābi un labi atdzesē. Liepziedus ņem tik daudz, lai dzēriens būtu zeltainā krāsā.
- 800 g medus,
- liepziedi,
- 10 l ūdens,
- citronskābe pēc garšas.
Liepziedu un medus dzēriens II
Liepziediem uzlej vārošu ūdeni un vāra uz lēnas uguns 3-4 minūtes. Ļauj ievilkties, nokāš, pieliek medu un ābolu vai aveņu sulu. Dzer atdzesētu.
- 600 ml ūdens,
- 150 g medus,
- 300 g ābolu sulas,
- 15 g liepziedu.
Medus dzēriens
Ūdeni uzvāra. Kad tas atdzisis līdz 60 grādu temperatūrai, pievieno ogu sulu un medu. Pasniedz siltu vai atdzesētu.
- 1 glāze ūdens,
- 1/3 glāzes ogu sulas,
- 25 g medus.
Medus dzēriens ar burkānu sulu un citronu
Burkānu sulai pievieno vārītu atdzesētu ūdeni un medu, paskābinot ar citrona sulu. Citronu sulas vietā var izmantot cidoniju novilkumu.
- 4 ēdamkarotes medus,
- 1,5 glāzes ūdens,
- sula no 1 kg burkānu,
- citronusula.
Medus dzēriens ar irbenēm
Ogas nomazgā aukstā ūdenī un saspaida dziļā emaljētā traukā. Pielej ūdenī izšķīdināto medu un uzvāra. Dzērienu atdzesē, izkāš un liek aukstā vietā. Dzer aukstu.
- 1 l ūdens,
- 200-250 g irbeņu,
- 150 g medus.
Medus dzēriens ar irbenēm un mārsiliem
Mārsilus aplej ar verdošu ūdeni un vāra 5 minūtes. Izkāš, pievieno sulu un medu, salej pudelēs. Dzer aukstu.
- 50 g kaltētu mārsilu,
- 3 l ūdens,
- 3 glāzes irbeņu sulas,
- 1 glāze medus.
Medus dzēriens ar smiltsērkšķu ogu sulu
Medu izšķīdina ūdenī, sajauc ar sulu un piparmētru uzlējumu. Visu izkāš, salej pudelēs un pasterizē ūdens peldē. Aizkorķē un glabā aukstumā.
- 3 glāzes smiltsērkšķu sulas,
- 60 g medus,
- 1 glāze vārīta ūdens,
- pusglāze piparmētru uzlējuma.
Medus dzēriens ar upenēm
Upenes izberž caur sietu, sajauc ar medu, pēc vajadzības piejauc gāzētu ūdeni. Ielej glāzēs un ieber ledus gabaliņus.
- 600 g upeņu,
- gāzētsūdens,
- medus,
- ledus.
Medus dzēriens ar upenēm
Ogas izberž caur sietu, sajauc ar medu un atšķaida ar ūdeni. Var izmantot gāzēto ūdeni. Pasniedzot glāzēs liek ledus gabaliņus. Dzēriens ir bagāts vitamīniem.
- 600 g upeņu,
- 1,5-2 l vārīta ūdens,
- medus pēc garšas.
Nektārs
Medu šķīdina nelielā sulas daudzumā, pielej atlikušo sulu, labi samaisa. Dzer atdzesētu.
- 950 g vīnogu sulas,
- 550 g medus.
Vitamīnu dzēriens ar mežrozīšu augļiem un medu
Augļus nomazgā, sasmalcina, uzlej verdošu ūdeni un emaljētā traukā vāra 10 minūtes. Ļauj ievilkties 10-12 stundas, apsedzot trauku ar linu drānu. Izkāš caur dubulto marli, izspiežot no augļiem sulu. Pievieno medu un dzer pa divām glāzēm dienā pieaugušie un pa vienai glāzei bērni. Dzērienu nav ieteicams glabāt ilgāk par diennakti.
- 10 ēdamkarotes sausu mežrozīšu augļu,
- 10 ēdamkarotes medus,
- 10 glāzes ūdens.
Medusūdens
Pēc medus izsviešanas pāri paliek šūnu atvākojumi, bet pēc izspiešanas - šūnu plāceņi, kas satur nedaudz medus. Pirms šūnu pārstrādāšanas vaskā medu izskalo ar vārītu un līdz 60 grādiem atdzesētu ūdeni. Iegūtais medus ūdens noder atspirdzinošu dzērienu pagatavošanai.
Aveņu morss ar medu
Ogas sastampā un izspiež sulu. Atlikušajai masai pielej karstu ūdeni, vāra 5- 7 minūtes, izkāš un pievieno sulai. Pieliek medu un atdzesē. Pasniedzot glāzē liek ledus gabaliņus.
- 170 g aveņu,
- 120 g medus,
- 1 l ūdens.
Brūkleņu (dzērveņu) dzēriens
Ogas saspaida un liek mucā vai lielā pudelē, pievieno atdzesētu vārītu ūdeni un medu pēc garšas, labi aizkorķē un liek pagrabā uz ledus. Pēc 2-3 nedēļām dzēriens ir gatavs.Nolejot pirmo dzērienu, procesu atkārto otro un trešo reizi, līdz ogas pilnīgi izmērcē.
Medus dzēriens ar ziedputekšņiem
Putekšņus vienmērīgi sajauc ar medu, maisot atšķaida ar uzvārītu un līdz 30 grādiem atdzesētu ūdeni. Trauku pārsedz ar tīru drānu un atstāj istabas temperatūrā 2-3 dienas. Šajā laikā sākas fermentācija bez rauga, un dzēriens iegūst ļoti patīkamu garšu.
- 1 l ūdens,
- 50 g ziedputekšņu,
- 100 g medus.
Medus limonāde I
Medus ūdenim pieliek sīki sagrieztu nomizotu apelsīnu vai citronu un rozīnes. Trauku ar medus ūdeni pārsedz ar tīru audumu un atstāj istabas temperatūrā 2-4 dienas. Tad izkāš, sapilda pudelēs, cieši aizkorķē un glabā vēsā vietā. Pēc 10-15 dienām ir gatavs patīkams atspirdzinošs dzēriens. Šinī gadījumā rūgšanu ierosina savvaļas augi, un fermentēšanās noris labāk, ja medus ūdenim piejauc nedaudz putekšņu vai bišu maizes.
Medus limonāde II
Vaļējā traukā liek medu, pārlej ar novārītu ūdeni, pieliek nedaudz alus rauga. Otrā dienā, kad rūgšana sākusies, limonādi sapilda stiprās pudelēs. Pudeles aizkorķē. Uzglabā vēsā vietā. Pasniedz aukstā veidā. Aromāta pēc pieliek citronu. Limonāde būs stipri putojoša.
- 1 kg medus,
- 10 l ūdens,
- 20 g rauga,
- 1 citrons.
Vienkārša medus limonāde
Ūdeni uzsilda, izšķīdina tajā medu, atdzesē un pieliek raugu. Nākamajā dienā, sākoties rūgšanai, pieliek citronskābi, pilda šampanieša pudelēs, aizkorķē. Glabā vēsumā. Pudeli atkorķējot, dzēriens puto kā šampanietis.
- 10 l ūdens,
- 1400-1600 g medus,
- nedaudz rauga un citronskābes.
Medus ūdens
Maizi sakaltē un apbrūnina, ūdeni uzvāra, tad aplej maizi un patur vairākas stundas. Kad ūdens novilcies brūns, nokāš, pievieno medu un pēc garšas dzērveņu sulu, lai būtu skābāks. Uzglabāts uz ledus būs labāks.
Medus ūdens ar āboliem I
Ābolus sagriež 4 daļās un saliek maisā, to aizsien un liek tīrā mucā. Āboliem uzlej ūdeni, kurā izšķīdināts medus. Mucai uzliek blīvu vāku un atstāj rūgt 3-4 nedēļas. Šķīdumu nolej, bet āboliem uzlej jaunu ūdens porciju ar medu un atkal raudzē. Tā var darīt trešo un pat ceturto reizi. Visus četrus uzlējumus galu galā apvieno un liek pagrabā tālākai fermentācijai uz pusgadu. Dzēriens kļūst dzidrs, un tad to salej pudelēs un aizkorķē. Glabā aukstumā. Ābolu ūdens ar medu ir labs atspirdzinošs un slāpes remdējošs dzēriens.
- 40 kg skābu ābolu,
- 25 l ūdens,
- 8 kg medus.
Medus ūdens ar āboliem II
Ābolus nomizo, izņem serdes, sīki sagriež un saber puslitra pudelēs- pa 2 ēdamkarotēm katrā. Āboliem uzlej ūdeni ar izšķīdinātu medu, pudeles aizkorķē un glabā vēsā vietā.
- 10 l ūdens,
- 1 kg medus,
- 3-4 kg ābolu.
Medus ūdens ar cidonijām vai āboliem
Cidonijām vai skābiem āboliem izņem sēklotni, sagriež sīkos gabaliņos un iepilda pudelēs ( pa vienai divām ēdamkarotēm katrā), pārlej ar medus ūdeni. Aizkorķē un glabā vēsā vietā.
Upeņu kompots ar medu
Nomazgātas ogas ieber vārošā ūdenī un tūlīt noņem no uguns, ogas nevāra. Pēc atdzesēšanas līdz 50 grādiem pieliek medu un ļauj pastāvēt 2-3 stundas, lai ogas piesūktos ar saldumu. Dzer aukstu.
- 350 g upeņu,
- 150 g medus,
- ūdens.
Bērzu sulas ar medu
Bērzu sulas vāra pusstundu ar medu, pēc tam izkāš un atdzisušu pilda muciņā vai balonā. Pieliek šķēlītēs sagrieztu citronu, ļauj rūgt, pēc tam aizspundē. Pēc 8 nedēļām pilda pudelēs. Uzglabā vēsā vietā.
- 10 l bērzu sulas,
- 200 g medus,
- 1 citrons,
- 1/4 paciņas rauga.
Medus siltalus
Pienu un medu uzvāra, pieliek sakultas olas, alu, saldu krējumu un samaisa. Pasniedz siltu.
- 1 l piena,
- 1 ēdamkarote medus,
- 2 olas,
- glāzealus,
- pusglāze salda krējuma.
Piena limonāde
Medu sajauc ar ogu sulu un pievieno , stipri maisot, pilnīgi aukstam pienam. Izgatavo īsi pirms pasniegšanas. Dzēriens visai pikants, rožu krāsā, un dzer, cik tīkas.
- 2 l piena,
- 8 ēdamkarotes medus,
- 8 ēdamkarotes kaut kādas skābas ogu sulas (jāņogu vai dzērveņu).
Vasaras medus dzēriens
Sajauc medu, sulu un ūdeni. Uz 1,5 glāzēm šķidruma pieliek pustējkaroti sodas un 0,25 tējkarotes vīnskābes. Sajauc un tūlīt dzer.
- 1 karote medus,
- 1 karote ogu sulas,
- pusglāze auksta ūdens,
- soda,
- vīnskābe.
Medusūdens
Pēc medus izsviešanas pāri paliek šūnu atvākojumi, bet pēc izspiešanas - šūnu plāceņi, kas satur nedaudz medus. Pirms šūnu pārstrādāšanas vaskā medu izskalo ar vārītu un līdz 60 grādiem atdzesētu ūdeni. Iegūtais medus ūdens noder atspirdzinošu dzērienu pagatavošanai.
Aveņu morss ar medu
Ogas sastampā un izspiež sulu. Atlikušajai masai pielej karstu ūdeni, vāra 5-7 minūtes, izkāš un pievieno sulai. Pieliek medu un atdzesē. Pasniedzot glāzē liek ledus gabaliņus.
- 170 g aveņu,
- 120 g medus,
- 1 l ūdens.
Brūkleņu (dzērveņu) dzēriens ar medu
Ogas saspaida un liek mucā vai lielā pudelē, pievieno atdzesētu vārītu ūdeni un medu pēc garšas, labi aizkorķē un liek pagrabā uz ledus. Pēc 2-3 nedēļām dzēriens ir gatavs. Nolejot pirmo dzērienu, procesu atkārto otro un trešo reizi, līdz ogas pilnīgi izmērcē.
Kafija ar medu I
Kafijas kannā liek medu, ielej ūdeni, samaisa un uzvāra. Ieber kafiju un maisot uzvāra, salej krūzēs un pasniedz. Medus mazina kofeīna iedarbību uz organismu.
- 90 g maltas kafijas,
- 120 g medus,
- 600 ml ūdens.
Kafija ar medu II
Kafiju uzvāra, filtrē un nekavējoties samaisa ar citrona sulu un medu.
- 40-50 g maltas kafijas,
- puslitrs ūdens,
- 1 citrons,
- 2-3 ēdamkarotes medus.
Medus dzēriens ar ziedputekšņiem
Putekšņus vienmērīgi sajauc ar medu, maisot atšķaida ar uzvārītu un līdz 30 grādiem atdzesētu ūdeni. Trauku pārsedz ar tīru drānu un atstāj istabas temperatūrā 2-3 dienas. Šajā laikā sākas fermentācija bez rauga, un dzēriens iegūst ļoti patīkamu garšu.
- 1 l ūdens,
- 50 g ziedputekšņu,
- 100 g medus.
Medus limonāde
Medus ūdenim pieliek sīki sagrieztu un nomizotu apelsīnu vai citronu un rozīnes. Trauku ar medus ūdeni pārsedz ar tīru audumu un atstāj istabas temperatūrā 2-4 dienas. Tad izkāš, sapilda pudelēs, cieši aizkorķē un glabā vēsā vietā. Pēc 10-15 dienām ir gatavs patīkams atspirdzinošs dzēriens. Šinī gadījumā rūgšanu ierosina savvaļas augi, un fermentēšanās noris labāk, ja medus ūdenim piejauc nedaudz putekšņu vai bišu maizi.
Medus ūdens ar āboliem
Ābolus nomizo, izņem serdes, sīki sagriež un saber puslitra pudelēs - pa 2 ēdamkarotēm katrā. Āboliem uzlej ūdeni ar izšķīdinātu medu, pudeles aizkorķē un glabā vēsā vietā.
- 10 l ūdens,
- 1 kg medus,
- 3-4 kg ābolu.
Medus ūdens ar cidonijām
Cidonijām izņem sēklotni, sagriež sīkos gabaliņos un iepilda pudelēs (pa vienai divām ēdamkarotēm katrā), pārlej ar medus ūdeni. Aizkorķē un glabā vēsā vietā”.
Upeņu kompots ar medu
Nomazgātas ogas ieber vārošā ūdenī un tūlīt noņem no uguns, ogas nevāra. Pēc atdzesēšanas līdz 50 grādiem pieliek medu un ļauj pastāvēt 2-3 stundas, lai ogas piesūktos ar saldumu. Dzer aukstu.
- 350 g upeņu,
- 150 g medus,
- ūdens.