Atšķirībā no stipriem vārītajiem medus vīniem ar auksto paņēmienu gatavotie dzērieni nav ne tik stipri, ne saldi, tie ir līdzīgi vīnogu galda vīniem. Arī gatavību tie sasniedz ātrāk - jau pēc trim, četriem mēnešiem ir dzerami, kaut labāko kvalitāti sasniedz pēc gada vai vairāk, kad vīns ir pilnīgi nogatavojies. Bieži ūdenī izšķīdinātam medum pievieno kādu sulu: ķiršu, ābolu, bumbieru, jāņogu, upeņu, kazeņu, ērkšķogu vai zemeņu. Pēc raudzēšanas iznāk ļoti patīkami aromātiski dzērieni, bagāti ar fermentiem, organiskām skābēm un vitamīniem. Sulu sākumā atšķaida ar ūdeni un pēc tam izšķīdina medu. Sulai jābūt svaigai, tikko izspiestai. Lai pagatavotu labu medus vīnu vai augļu un ogu medus vīnu, ļoti svarīgi ir ievērot raudzēšanas tehnoloģiju un par ieraugu izmantot vīna rauga tīrkultūras. Labāk ņemt gaišas medus šķirnes ar maigāku aromātu. Lai piešķirtu medum vieglu skābumu, raudzēšanas laikā var pievienot vīnskābi (līdz 50 g uz 100 l). Dažkārt lieto arī garšvielas, aromātiskus augus vai kadiķa ogas. Piedevas iegremdē maisiņā, ko piestiprina pie raudzējamā trauka malas. Rūgšana notiek bez skābekļa piekļūšanas. Straujais rūgšanas process ir ap 2 nedēļām, pēc tam vīnu pārlej citā traukā. Atkarībā no cukura koncentrācijas raudzējamajā šķidrumā var pagatavot dzērienus ar dažādu stiprumu. Sausiem vīniem ar 8-10 % alkohola izmanto medu un ūdeni proporcijā 1:3,75. Tāda pati proporcija ir arī dzirkstošajiem, medus vīniem, bet dzēriena pildīšanas laikā katrā pudelē liek pa 20 g medus vai dažas rozīnes. Viegli reibinošu medus dzērienu, salīdzināmu ar sausajiem vīnogu vīniem, senajā Krievijā gatavoja speciāli jaunlaulātajiem. Viņi dzēra tikai šādu dzērienu (un neko stiprāku) kāzās un veselu mēnesi pēc tam - tā saucamā medusmēneša laikā.

Ērkšķogu medus vīns

Šo oriģinālo vīnu ar labu garšu gatavo no medus šķīduma ūdenī (1:2). 10 l tāda šķīduma pievieno 4 l ērkšķogu sulas. Ja medus mazāk, arī sulu lej mazāk. Raudzē pēc parastas tehnoloģijas. Šis vīns ātri kļūst dzidrs un labi nogatavojas.

Ķiršu medus uzlējums

Ogu un medus proporcijas tādas pašas kā iepriekšējā receptē. Otrreizējai rūgšanai ogām pielej 2 l (30%) medus šķīduma ūdenī. Iznāk ļoti skaists un garšīgs dzēriens, to saaukstēšanās gadījumā dzer ar karstu tēju.

Medovuha

Tas ir medus vīns, ko gatavo pēc īpašas tehnoloģijas. 2,5 kg medus izšķīdina 10 ll ūdens. Izgriež no kāres lielu gabalu ar bišu maizi, saberž bišu maizi medus šķīdumā līdz krējuma konsistencei un ielej raudzējamajā šķidrumā.

Medus uzlējumi

Uzlējumus gatavo no svaigām dārza un meža ogām, izmantojot vieglo, gaišo medu. Rūgšana notiek bez skābekļa piekļūšanas 2-3 nedēļas vai ilgāk 22-27 grādos. Saules gaisma pasliktina dzēriena kvalitāti. Uzlējumiem ir ērti izmantot 3 litru burkas. Kad tā beigusies, dzērienu filtrē caur marli un vati, sapilda pudelēs, rūpīgi aizkorķē un novieto pagrabā lēnai rūgšanai un glabāšanai. Medus uzlējuma stiprums- 18-20 grādi. Atlikušajām ogām vēlreiz uzlej medu un procedūru atkārto. Ogas iepriekš saspaida, pielej 1,5 l silta vārīta ūdens un pievieno 0,4 kg medus. Pēc 2-3 nedēļu rūgšanas šķidrumu filtrē un sapilda pudelē. Līdzīgi gatavo uzlējumu no avenēm.

Medus vīns

Medu izšķīdina ūdenī, pievieno ,vīna rauga tīrkultūru. Ja rauga nav, pagatavo ieraugu no 20-30 g svaigas bišu maizes, izšķīdinot to glāzē silta ūdens. Otrā traukā 1 glāzi medus sajauc ar tikpat daudz ūdens, piepilina 1 g vīnskābes un vāra 10 minūtes, noņemot putas. Pielej 1 glāzi auksta ūdens un bišu maizes šķīdumu un maisījumu novieto rūgšanai siltā vietā. Pēc 7-8 dienām ieraugs ir gatavs, to ielej balonā ar ūdenī izšķīdinātu medu un aprīko balonu ar krānu. Pēc 2-3 dienām rūgšana pastiprinās, pēc nedēļas iestājas lēnāka fāze . Kad vīns kļūst dzidrs, to pārlej tīrā balonā. Lai paātrinātu dzidrināšanu, dzērienu uz laiku atdzesē līdz 8-10 grādiem vai filtrē. Vīna nogatavināšanas ilgums ir atkarīgs n o vairākiem faktoriem: temperatūras, rauga, medus daudzuma. Jo zemāka temperatūra un lielāka medus koncentrācija , jo ilgāks process. Nogatavināto vīnu salej pudelēs, aizkorķē un glabā pagrabā. Pēc šīs tehnoloģijas pagatavotā vīna stiprums ir 12,5 grādi.

Vajag 1 daļu medus, 3 daļas ūdens, bišu maizi, vīnskābi.

Plūmju medus uzlējums

Vajag 2 kg plūmju, 0,8 kg medus un 1 glāzi ūdens. Gatavo pēc parastas tehnoloģijas. Dzērienam ir viegla patīkama plūmju smarža.

Skābulītis

Vienā spainī ūdens izšķīdina 2,4-3,2 kg medus, ieraudzē ar raugu vai bišu maizi. Raudzē siltā vietā. Pēc 2-3 dienām patīkamo aromātisko saldskābo dzērienu var lietot. Iznāk stiprāks, ja pēc rūgšanas to iztur ne mazāk kā nedēļu. Skābulīša gatavošanai var izmantot vecas kāres ar medu un bišu maizi, kas darbojas kā ieraugs. Kāres izmērcē ūdenī un šķidrumu ielej balonā rūgšanai.

Upeņu vai jānogu medus vīns

Gatavo no balto vai sarkano jāņogu vai upeņu sulas. 10 l sulas atšķaida ar 15 l ūdens un izšķīdina 4-7 kg medus. No baltajām jāņogām iznāk baltais vīns, no sarkanajām - iesārts. Vīns ir ļoti garšīgs ar smalku buķeti. Labākā kvalitāte sasniedzama pēc 2 gadiem. Šo vīnu var gatavot arī no medus misas ar medus koncentrāciju 25 % (medus:ūdens-1:3), pievienojot 100 litriem 15-20 l sulas.

Viegls putojošs medus vīns

Ūdeni uzvāra un izšķīdina tajā medu, vāra 3-5 minūtes, noņemot putas. Iegremdē maisiņā ieliktus apiņus un vāra vēl 15 minūtes. Atdzisušam šķīdumam piemet raugu. Rūgšana notiek istabas temperatūrā 4-5 diennaktis. Pēc tam šķīdumu izkāš un vēl 5 diennaktis iztur 14 grādos. Vīnu salej šampanieša pudelēs, labi aizkorķē un glabā aukstā pagrabā. Pēc 2-3 mēnešiem vīnu var dzert.

  • 1,2 kg medus,
  • 9,5 l ūdens,
  • 10 g sausu apiņu,
  • 3 g rauga.

Zemeņu medus vīns

Gatavo no zemeņu sulas, to neatšķaidot ar ūdeni. 10 l sulas pievieno no 2,5-3,5 kg medus, izšķīdina un raudzē kā parasti. Pēc raudzēšanas un nogatavināšanas iznāk lielisks reibinošs dzēriens ar maigu aromātu un patīkamu garšu.