Medus kvass ir atspirdzinošs dzēriens ar patīkamu garšu. Tas ātri remdē slāpes, labvēlīgi ietekmē gremošanu un vielmaiņu. Kvass ir sens krievu tautas dzēriens, ko pazīst arī tautas Skandināvijā un citās zemēs. Šī dzēriena gatavošanā izmanto dabīgus produktus: rupja maluma rudzu un kviešu miltus, klijas, sausiņus, meža ogas, dažādas sulas , augļus, garšaugus. Ieraugam ņem vīna, maizes vai speciālu kvasa raugu. Ražošanai var izmantot rūpnieciski radītus koncentrātus. Kvasu izmanto par pamatu citiem ēdieniem: zupām, okroškām.
Latviešu medus kvass
Medu izšķīdina aukstā ūdenī, šķīdumu atdzesē līdz 20 grādiem un pievieno raugu, citrona sulu. Raudzē siltumā 10-12 stundas, tad atdzesētu salej pudelēs, kuras uzglabā pagrabā līdz kvasa nogatavināšanai.
- 800 g medus,
- 25 g rauga,
- 2 citroni,
- 5 l ūdens.
Atspirdzinošs medus dzēriens
Medu izšķīdina siltā vārītā ūdenī emaljētā traukā, pievieno raugu. Kad sāk rūgt, šķidrumu salej šampanieša pudelēs, stingri aizkorķē, aizlako un liek pagrabā. Pēc 8 dienām var cienāties ar putojošu atspirdzinošu dzērienu.
- 10 l ūdens,
- 500-600 g medus,
- nedaudz sausa rauga.
Diennakts kvass
Rudzu maizi sagriež gabalos, izkaltē sabrūninot, saliek toverī, pārlej ar verdošu ūdeni, apsedz ar tīru drānu un ļauj nostāvēties. Kad ūdens atdzisis, to pielej medum un labi samaisa. Pieliek ieraugu (raugs ar siltu ūdeni un kviešu miltiem) un toveri liek uz 12 stundām siltā vietā rūgšanai. Pēc tam kvasu salej pudelēs, katrā ieliekot pa pāris rozīnēm. Pudeles aizkorķē un glabā pagrabā.
- 1,2 kg rudzu maizes,
- 800 g medus,
- 1,5 l medus,
- 25 g rauga.
Dzērveņu kvass
Gatavas dzērvenes sastampā un pārlej ar 10 l ūdens un īsu brīdi (lai dzēriens nezaudētu krāsu) vāra, pēc tam nokāš. Izspaidām, pielej 5l ūdens, uzvāra un nokāš. Abus šķidrumus apvieno, pieliek medu un vēlreiz uzvāra. Atdzisušam šķidrumam pieber nedaudz rozīņu un ļauj pāris stundu nostāvēties, pielej aukstā ūdenī izšķīdinātu raugu ar miltiem. Raudzē siltumā. Kad rozīnes uzpeld un parādās baltas putas, kvasu filtrē, pilda pudelēs un uz dažām dienām novieto ledus pagrabā. Dzērveņu kvass ir ļoti garšīgs, tam ir ārstnieciska iedarbība , tas mazina karstumu un paaugstina imunitāti.
- 2400 g dzērveņu,
- 1600 g medus,
- 15 l ūdens,
- pustējkarote rauga,
- 1 ēdamkarote kviešu miltu,
- nedaudz rozīņu.
Dzirkstošs medus dzēriens
Karstā vārītā ūdenī izšķīdina medu, pievieno no citroniem izspiestu sulu, visu sajauc. Šķidrumam atdziestot, pievieno raugu un citrona mizas un raudzē siltumā. Emaljētā traukā nelielā ūdens daudzumā uzvāra apiņus un izkāš. Pēc 12 raudzēšanas stundām dzērienam pievieno apiņu novārījumu un salej pudelēs ar 2 vai 3 rozīnēm katrā. Pudeles aizkorķē, korķus nostiprinot ar stiepli, un noliek uz sāniem vēsā pagrabā. Pēc trim dienām var dzert.
- 10 l ūdens,
- 800-1200 g medus,
- 10 citronu,
- 30 g sausa rauga,
- apiņi.
Iecienītais kvass
Medu, plānās šķēlītēs sagrieztu citronu un rozīnes pārlej ar siltu vārītu ūdeni, kurā iemaisīti milti un raugs, un liek siltā vietā. Pēc diennakts pielej 1-1,5l auksta vārīta ūdens. Kad rozīnes un citrona šķēlītes uzpeld, šķidrumu nokāš un salej pudelēs, katrā liekot pa pāris rozīnēm. Pudeles aizkorķē un glabā vēsumā. Pēc 2-33 dienām kvasu var dzert.
- 800 g medus,
- 2 citroni,
- 200 g rozīņu,
- 10-12 l ūdens,
- 2 ēdamkarotes rudzu miltu,50 g rauga.
Kvass no bērzu sulas
Visus komponentus (bez rauga) sajauc, uzvāra, atdzesē un tad pievieno raugu. Raudzē, salej pudelēs, glabā vēsumā.
- 1,5 l bērzu sulas,
- 1 glāze medus,
- 1 citrona miziņa,
- 3-5 krustnagliņas,
- 3 g rauga.
Lietuviešu kvass
Sausiņus emaljētā traukā pārlej ar karstu ūdeni (50-70 grādi), ļauj atdzist līdz 25-30 grādiem un nokāš. Pievieno medu, raugu un atstāj rūgšanai siltā vietā uz 10-12 stundām. Norūgušu kvasu salej pudelēs, aizkorķē un novieto vēsā vietā. Kvass ir gatavs jau nākamajā dienā.
- 10 l ūdens,
- 1,5 kg rudzu maizes sausiņu,
- 400 g medus,
- 15 g maizes rauga,
- 50 g rozīņu,
- 1 ēdamkarote citrona sulas,
- 15 g citronskābes.
Medus kvass ar ogu sulām
Medu izšķīdina ūdenī, vāra, noputo. Atdzesē līdz 30 grādiem, pievieno sulas un raugu. Norūgušu kvasu izkāš, salej pudelēs un glabā pagrabā. Kvass nogatavosies mēneša laikā.
- 2 l jāņogu,
- 2 l melleņu,
- 2 l aveņu sulas,
- 2,5 kg medus,
- 10 l ūdens,
- 100 g rozīņu,
- 1 glāze ūdenī izšķīdināta rauga.
Medus kvass no ogām
Ogas (upenes, avenes, kazenes, brūklenes, mellenes) saspaida emaljētā traukā un pārlej ar medus šķīdumu (150 g medus uz 1 l ūdens; uz 1 kg ogu 4 l medus šķīduma). Maisījumu pārklāj ar marli un atstāj siltā vietā vienu diennakti, lai rūgst. Pēc tam nokāš, salej pudelēs (5 cm nepielejot), ieliek katrā 4-5 rozīnes, aizkorķē un liek pagrabā nogatavināšanai. Pēc nedēļas, pusotras kvass ir gatavs. Šo dzērienu ļoti bija iecienījis pēdējais Krievijas cars Nikolajs II.
Medus kvass no rudzu sausiņiem
Labi izkaltētus nobrūninātus sausiņus liek toverī, pievieno piparmētras un pārlej ar verdošu ūdeni. Toverim uzliek vāku un ietin segā, lai ilgāk saglabājas siltums. Pēc diennakts šķidrumu izkāš caur biezu sietu, pievieno un izšķīdina medu un siltam pielej ieraugi no rauga un kviešu miltiem. Piecās stundās kvass ierūgst6, tad to izkāš un salej pudelēs, ieberot katrā pāris rozīnes. Aukstā vietā kvass nogatavosies pēc 5-7 dienām.
- 3200 g rudzu maizes sausiņu,
- 2 kg tumša medus,
- 2 ēdamkarotes kviešu miltu,
- 100 g piparmētru lapu,
- 25 g alus rauga,
- 20 l ūdens.
Medus kvass no smiltsērkšķu izspaidām
Izspaidas (atliekas pēc sulas izspiešanas) pārlej ar ūdeni un vāra 10-15 minūtes. Novārījumu atdzesē līdz 30 grādiem, izkāš, pievieno medu un raugu. Raudzē 8-12 stundas. Salej pudelēs un novieto vēsā tumšā vietā. Šis kvass ir bagāts vitamīniem.
- 1 kg smiltsērkšķu izspaidu,
- 10 l ūdens,
- 2 glāzes medus,
- 30 g rauga.
Vienkāršais medus kvass
Medu pārlej ar vārošu ūdeni un samaisa. Līdz istabas temperatūrai atdzesētā šķidrumā ielej siltā ūdenī izšķīdinātu raugu, pievieno smalki sagrieztu citronu un raudzē. Gatavu kvasu (citrona gabaliņi uzpeld) salej pudelēs un glabā vēsumā.
- 800 g medus,
- 1 citrons,
- 5 l ūdens,
- 1 ēdamkarote presēta rauga.
No Vilmas Kamolas kvasu receptēm
Medus kvass I
1 kg rudzu maizes sagriež, izkaltē, nedaudz sabrūninot, ieliek piemērota lieluma traukā un pārlej ar 5 l verdoša ūdens. Kad tas nokrāsojas brūns, izkāš caur divkāršu marli, papildina vēl ar 5 l medus ūdens, atdzesē līdz 30 grādiem un pievieno raugu. Raudzē 12-24 stundas. Ja vēlas, pirms lietošanas saldina ar medu un atdzesē.
Medus kvass II
Ūdeni uzvāra, atdzesē līdz 50 grādiem, pievieno medu un, kad maisījums atdzisis līdz 30 grādiem, pieliek raugu un pēc garšas citronskābi. Salej pudelēs, aizkorķē, glabā vēsumā.
- 5 l ūdens,
- 800 g medus,
- raugs, citronskābe.
Medus kvass III
Ūdeni kopā ar medu vāra, noputo. Atdzesē līdz 18-20 grādiem, pieliek ieraugu 25 g rauga šķīdina ūdenī, pieber tējkaroti cukura, karoti miltu, ļauj uzrūgt). Šķidrumu raudzē 2 dienas, tad izkāš, pilda pudelēs, aizlako, glabā vēsā vietā. Lieto pēc dažām dienām.
- 3 l ūdens,
- 500 g medus,
- 25 g rauga.
Medus kvass IV
Ūdeni uzvāra, pieliek medu (150 g), izmaisa, atdzesē līdz 20-25 grādiem. Tad pievieno citrona sulu vai citronskābi, izšķīdinātu raugu un raudzē 8-10 stundas. Pēc 2-3 dienām kvass būs dzirkstošs un garšīgs.
- 250 g medus,
- 1 l ūdens,
- puse citrona vai citronskābe,
- 5 g rauga.