Tējām un arī citiem siltiem dzērieniem medu pieliek pēc garšas, pirms tam atdzesējot tos līdz 55-60 grādiem, lai saglabātos medus fermenti un citas bioloģiski aktīvas vielas. Senos laikos ūdeni tējai ņēma no avota. Ārstniecisko tēju ir ļoti daudz, un katrai tautai ir savas receptes.
Asinszāles tēja
Asinszāli aplej ar ūdeni, vāra uz lēnas uguns 10 minūtes, izkāš un pievieno medu. Dzer karstu vai aukstu.
- 100 g žāvētas asinszāles,
- 2 l ūdens,
- 100-120 g medus.
Dravnieku tēja
Visus komponentus sajauc, uzvāra, salej krūzēs un dzer ļoti karstu. Šī ir sena ārstnieciskās tējas recepte - lielisks līdzeklis pret saaukstēšanos.
- 3 daļas stipras melnās tējas,
- 1 daļa medus,
- 1 daļa degvīna.
Kumelīšu-mežrozīšu tēja
Ūdeni uzvāra, pieber sasmalcinātus augļus un traukā ar vāku vāra 5 minūtes, tad pieber kumelītes un pārtrauc vārīt, atstājot traukā ar vāku, lai ievelkas. Izkāš un 55-60 grādu temperatūrā saldina ar medu.
- 1 ēdamkarote mežrozīšu augļu,
- 1 tējkarote kumelīšu,
- 1,5 glāzes ūdens.
Kumelīšu-piparmētru tēja
Ūdeni uzvāra, pieber kumelītes un piparmētras, noņem no uguns, atstāj traukā ar vāku, lai ievelkas. Izkāš un siltu saldina ar medu.
- 1 tējkarote kaltētu piparmētru,
- 1 tējkarote kumelīšu,
- 1,5 glāzes ūdens.
Liepziedu tēja ar medu
Liepziedus aplej ar verdošu ūdeni, ļauj ievilkties zem vāka 10-12 minūtes, pieliek medu. Dzer siltu saaukstēšanās gadījumā.
- 30 g žāvētu liepziedu,
- 1 l ūdens,medus pēc garšas.
Tēja skotu gaumē
Olu dzeltenumus sajauc ar medu, pielej karstu tēju un pasniedz ar karstu vārītu pienu.
- 20 g melnās tējas,
- 1 l piena,
- 2 olu dzeltenumi,
- 20 g medus.
Viršu tēja ar medu
Viršu ziedus aplej ar ūdeni, vāra 2-3 minūtes, izkāš, pieliek medu. Dzer karstu vai atdzisušu.
- 1 tējkarote viršu ziedu,
- 1 l ūdens,
- 100 g medus.