Medu var izmantot arī alus vārīšanai - tas ir garšīgāks par miežu alu, labi puto un tam ir maigāks un patīkamāks aromāts. Medalum dažkārt izmanto garšvielas. Sevišķi laba garša un aromāts ir ingvera alum.
Medalus
Medu izšķīdina ūdenī un vāra katlā uz mērenas uguns, līdz vairs nerodas putas un šķidrums kļūst dzidrs. Vārot misas apjoms samazinās, tāpēc to papildina līdz sākotnējam līmenim ar karstu ūdeni. Gatavā misā jābūt 11-12 % medus. Katlā iegremdē maisiņu ar apiņiem un vāra vēl 30 minūtes uz stiprākas uguns, noņemot putas. Atdzesē līdz 30°C, tad izkāš caur smalku sietu vai dubultu marli tīrā mucā, pievieno alus raugu un atstāj rūgšanai telpā, kur gaisa temperatūra nav zemāka par 16°C. Tvertnei nav jābūt pilnai, citādi straujas rūgšanas laikā tas izšļakstīsies. Mucas caurumu apsedz ar tīru drānu, bet pēc piecām dienām, kad strauja rūgšana beigusies, caurumu aizbāž ar tapu un mucu novieto pagrabā ar dibenu uz augšu, lai aizkavētu tālāku rūgšanu un noturētu ogļskābo gāzi alū. Pēc 2 vai 3 dienām jauno alu var pārliet pudelēs, aizkorķēt un salikt pagrabā uz sāniem. Pēc dažām dienām var garšot nedaudz putojošu aromātisku dzērienu. Laika gaitā tas kļūst stiprāks un garšīgāks.
- 22 l ūdens,
- 3 l medus,
- 50 g apiņu,
- 75 g alus rauga vai 5 g rauga.
Vienkāršais medalus
Medu izšķīdina ūdenī un vāra, noņemot putas, līdz šķidrums kļūst dzidrs. Linu drānas maisiņu ar apiņiem uzkarina uz katla malas un vāra misu vēl kādu laiku. Atdzisušo šķidrumu salej tīrā mucā un atstāj rūgšanai. Saraudzēto alu var dzert, bet tā garša uzlabosies, ja alus kādu laiku pastāvēs pudelēs vēsā pagrabā.
- 4,5 l ūdens,
- 500 g medus,
- nedaudz apiņu,
- alus raugs.
Vilmas Kamolas medalus
Medus ūdeni izkāš caur marli vai retu audumu, pielej pēc garšas apiņu novārījumu un, ja vajadzīgs, saldina ar medu. Pēc tam atdzesē līdz 30°C temperatūrai. Izlej raudzējamajā traukā un pieliek nedaudz rauga. Raudzē telpā apmēram 16°C temperatūrā. Kad rūgšana tuvojas beigām, medalu iepilda pudelēs, aizkorķē un glabā vēsā vietā. Medus punšs4 ēdamkarotes medus izšķīdina puslitrā karsta ūdens, piejauc 2 ēdamkarotes citronu sulas un mazliet degvīna vai ķiršu liķiera.Medus sidrs no ābolu sulasĀbolu sulu no spiedes (preses) filtrē un ielej raudzējamajā tvertnē, pievieno medu, atdzesēto tējas uzlējumu, citronu sulu, raugu, visu labi sajauc un liek sietā vietā rūgšanai uz 5-7 dienām. Tvertne aprīko ūdens aizvaru. Divas reizes dienā šķidrumu samaisa. Kad rūgšana beigusies un ogļskābā gāze pārstājusi izdalīties, sidru pārsūknē citā traukā, atkal uztaisa ūdens aizvaru un atstāj siltā vietā uz 2-2,5 nedēļām, līdz rūgšana beidzas. Sidru nolej no nogulsnēm un sapilda pudelēs, tās aizkorķē un liek vēsā (10-13°C) telpā nogatavināšanai. Pēc 4-5 mēnešiem zeltains ābolu sidrs ir gatavs. Sidrā ir ap 7 % alkohola, un to var pagatavot gāzētu, ja, salejot pudelēs, katrā pieliek nedaudz medus. Aukstā pagrabā sidru var glabāt veselu gadu, un garšo lieliski. Tas ir atspirdzinošs un ļoti veselīgs dzēriens.
- 10 l ābolu sulas,
- 1 kg medus,
- pa 2 ēdamkarotēm citronu sulas un stipra melnās tējas uzlējuma,
- vīna vai alus raugs.
Medus alus
Ūdeni ar medu uzvāra, nosmeļ putas. Apiņus novāra atsevišķi. Pie uzvārītā ūdens pievieno ekstraktu un apiņu novārījumu, atdzesē līdz rūgšanas temperatūrai (18 grādiem). Tad pievieno raugu un uzraudzē. Raudzēt var piena transportkannās. Pēc norūgšanas pilda pudelēs vai tam sagatavotās stiprās tīrās muciņās.
- 12 litri ūdens,
- 1 kg iesala ekstrakta,
- 1 kg medus,
- 50 g rauga,
- 20 g apiņu.
Mēts
Medu izkausē vārošā ūdenī. Šķidrumam ļauj vārīties 10-15 minūtes. Garšai pieber cukuru pēc vajadzības. Pieliek raugu. Kad norūdzis, filtrē un iepilda pudelēs, kuras aizkorķētas un pārlietas uzglabā vēsā vietā.
- 1,4 kg medus,
- 12 litri ūdens,
- 50 g rauga.