Abi vārdi "medus" un "piens" kopā simbolizē laimi un pārticību. Medū un pienā ir viss, kas vajadzīgs cilvēka organismam, turklāt labākajās kombinācijās. Piens ar medu ir ieteicams gan veseliem, gan slimiem cilvēkiem kā maziem, tā veciem. Karsts piens ar medu - labākais līdzeklis kakla un elpošanas ceļu apaukstēšanas gadījumā. Tautas medicīnā pienu un rūgušpienu ar medu iesaka ar kuņģa un zarnu trakta slimībām sirgstošiem cilvēkiem. Atšķirībā no cukura medus neizraisa rūgšanu un raugu vairošanos zarnās un atveseļo zarnu mikrofloru. Skābes, kas atrodas medū, veicina piena produktu asimilāciju. Gatavojot piena dzērienus ar medu, par piedevām izmanto dažādas sulas, kafiju, kakao, šokolādi. Medu kā saldvielu liek pēc garšas aukstā vai siltā pienā. Pienu var kombinēt ar saldo krējumu.

Auksts piens ar medu

Uzsilda daļu piena, izšķīdina tajā medu, atdzesē. Pielej sulas, atlikušo pienu un saputo.

  • 60 g medus,
  • 1 apelsīna un puscitrona sula,
  • puslitrs piena.

Auksts piens ar šokolādi

Šokolādi sarīvē, pieliek 2 ēdamkarotes silta piena, apmaisa un ļauj pastāvēt. Pielej atlikušo pienu un saputo mikserī.

  • 50 g medus,
  • 1,5 glāzes piena,
  • 30 g šokolādes.

Auksts piens ar tomātu sulu

Medu izšķīdina nelielā daudzumā silta piena, pievieno sulu, atlikušo pienu un saputo mikserī.

  • 300 ml piena,
  • 50 g medus,
  • 3 ēdamkarotes tomātu sulas,
  • 1 tējkarote citrona sulas.

Banānu piens

Banānus notīra, pārslaka ar citronu sulu, ar dakšu vai mikseri sasmalcina, pielej pienu, saldina ar medu. Labi atdzesē, tad sapilda glāzēs un pārkaisa ar rīvētu šokolādi.

  • 2 banāni,
  • 0,75 l piena,
  • medus,
  • citronu sula,
  • šokolāde.

Medus dzēriens ar olu, I

1 olas dzeltenumu sajauc ar 40 g medus un pamazām pielej 150 g karsta piena. Labi samaisa.

Medus dzēriens ar olu, II

Ņem 1 olu, 2 glāzes auksta piena, 6 ēdamkarotes medus un 2 ēdamkarotes citrona vai apelsīnu sulas. To visu sakuļ. Dzer aukstu.

Medus dzēriens ar pienu un piparmētrām

Piparmētru tēju pagatavo un atdzesē. Olu dzeltenumus saputo ar 3 ēdamkarotēm medus un saputotajā masā maisot ielej karstu vārītu pienu, atlikušo medu un piparmētru tēju. Dzērienam piemīt nomierinošas īpašības.

  • 300 g medus,
  • 0,6 l piena,
  • 2,4 l piparmētru tējas,
  • 3 olu dzeltenumi.

Medus piens I

Pienam pievieno medu un kanēli. Labi samaisa un pasniedz atdzesētu.

  • 1 l piena,
  • medus pēc garšas (apmēram 3 ēdamkarotes),
  • kanēlis.

Medus piens II

Sulu sajauc ar medu un, lēni maisot, pievieno labi atdzesētam pienam. Medus piens jālieto tūlīt, jo piens var saskābt.

  • 2 l piena,
  • 8 ēdamkarotes dzērveņu vai jāņogu sulas,
  • medus.

Medus piens III

Vienā glāzē piena iemaisa cieti, pārējo pienu uzvāra. Olu dzeltenumus sajauc ar medu. Uzvārītajam pienam maisot pievieno izšķīdināto cieti, šķidrumu uzvāra, tad iemaisa olu un medus maisījumu. Dzērienam var piebērt sasmalcinātus riekstus vai ar pūdercukuru samaisītu kakao. Dzērienu pasniedz, labi atdzesētu.

  • 2 olu dzeltenumi,
  • 1 ēdamkarote cietes vai miltu,
  • 1 l piena,
  • 3 ēdamkarotes medus.

Medus un piena dzēriens ar zemenēm

Zemenes izrīvē caur sietu un sajauc ar medu. Tad liek putojamā traukā un, pakāpeniski pievienojot pienu, ātri samaisa. Iepilda nelielās glāzēs, glabā aukstā vietā. Līdzīgi gatavo piena dzērienu ar citām ogām vai sulām.

  • 1,5 glāzes piena,
  • 25 g medus,
  • pusglāze zemeņu.

Medus, ziedputekšņu un piena dzēriens

Ziedputekšņus vienmērīgi sajauc ar medu un maisot pakāpeniski atšķaida, pievienojot pasterizētu atdzesētu pienu. Līdz lietošanai glabā vēsā tumšā vietā.

  • 25 g medus,
  • 1 tējkarote ziedputekšņu,
  • 1 glāze piena.

Ogas ar pienu un medu

Jebkuras meža ogas (zemenes, mellenes, avenes, kazenes u.c.) saspaida traukā, sajauc ar medu un pielej pienu. Tas ir iecienīts somu saldēdiens.

Piens ar aveņu sulu

Pienam pievieno aveņu sulu un medu, samaisa un pielej ūdeni (pēc garšas).

  • 250 g piena,
  • 2 ēdamkarotes aveņu sulas,
  • 1 ēdamkarote medus.

Piens ar medu un aprikozēm

No gatavām aprikozēm izņem kauliņus, augļus sagriež mazos gabaliņos, liek stikla traukā, aplej ar medu, apmaisa un 1 stundu tur siltumā. Masu izberž caur sietu un pievieno pienam, saputo. Tāpat gatavo dzērienus ar 100 g zemeņu, aveņu vai persiku.

  • 60 g medus,
  • 4 aprikozes,
  • puslitrs piena.

Piens ar melleņu sulu

Visas sastāvdaļas rūpīgi sajauc un dzer aukstu.

  • 1 glāze piena,
  • 1 ēdamkarote melleņu sulas,
  • 1 tējkarote medus.

Rūgušpiens ar medu I

Rūgušpienu un aukstu pienu labi sajauc, pakāpeniski pievienojot medu, un saputo. Dzērienam ir patīkama saldskāba garša.

Rūgušpiens ar medu II

Rūgušpienam pievieno medu un saputo. Dzer aukstu.

  • 2 glāzes rūgušpiena,
  • 2 ēdamkarotes medus.

Rūgušpiens ar medu un augļu sulām

Visus komponentus sajauc un saputo mikserī.

  • 40 g medus,
  • 1 glāze rūgušpiena,
  • 6 ēdamkarotes vienalga kādu augļu sulas,
  • 1 glāze gāzētā vai minerālūdens.

Rūgušpiens ar medu un avenēm

Emaljētā traukā sajauc rūgušpienu, sulu un medu, pielej aukstu pienu un saputo. Avenes liek glāzēs ar dzērienu.

  • 1 ēdamkarote medus,
  • 1 glāze rūgušpiena,
  • 1 glāze piena,
  • 6 ēdamkarotes aveņu sulas,
  • 40 g svaigu aveņu.

Rūgušpiens ar medu un aveņu sulu

Visus komponentus sajauc, saputo mikserī un tūlīt pasniedz.

  • 200 g rūgušpiena,
  • 1 ēdamkarote medus,
  • 250 ml gāzēta ūdens,
  • 5 ēdamkarotes aveņu sulas.

Rūgušpiens ar medu, mandarīnu un burkānu sulu

Burkānu un mandarīnu sulu sajauc un izšķīdina tajā medu. Mikserī puto rūgušpienu ar pienu, pakāpeniski pievienojot sulas ar medu. Pasniedzot glāzēs liek mandarīna gabaliņus.

  • 40 g medus,
  • 1 glāze rūgušpiena,
  • 1 glāze piena,
  • 1 mandarīna sula,
  • 2 ēdamkarotes burkānu sulas.

Silts piens ar kakao un medu

Kakao sajauc ar nelielu daudzumu auksta piena, atlikušo pienu uzvāra, ielej kakao ar pienu un vāra vēl 2.. 3 minūtes. Pēc atdzesēšanas pieliek medu, saputo mikserī un dzer.

  • 80 g medus,
  • 3 glāzes piena,
  • 2 ēdamkarotes kakao.