Blogs
Nozares jaunumi, tendences un viedokļi

Jau sen ir noskaidrots, ka plastmasas lietošana un tās iepakojums nedara neko labu nedz pārtikai, kurā tas iesaiņots, nedz apkārtējai videi. Taču ir alternatīva – bišu vaska drāniņas/lupatiņas!

Bišu vaska drāniņas

Kopš senseniem laikiem vasks ieņēmis īpašu vietu cilvēku saimnieciskajā dzīvē.

Jau pirms daudziem gadu tūkstošiem vasks tika lietots kā svarīgs tirdzniecības un maiņas produkts. Tātad senatnē to daudz plašāk izmantoja ikdienas dzīvē. Vasks tika lietots līķu iebalzamēšanai, krāsu izgatavošanai, drēbju un virvju ieziešanai, zīmogu gatavo‑ šanai, rakstīšanai. Vaska rakstāmās tāfelītes bija ļoti populāras ēģiptiešiem, indiešiem, grieķiem, romiešiem. Arī tēlnieki senatnē bija ļoti iemīļojuši vasku kā izejmateriālu, gleznotāji to izmantoja noturīgu krāsu pagatavošanai. Vaska sveces izmantoja mājokļu apgaismošanai, un ļoti daudz vaska un vaska sveču izlietoja dažādos rituālos un kristīgās baznīcas ceremonijās. 

Šobrīd ir pieejamas vairākas vaskam līdzvērtīgas vielas, to aizstāj gan ar augu valsts, gan ar minerālu izcelsmes produktiem. Vaska izmantošana arī vairs nav tik plaša kā senatnē. Tomēr pasaulē šobrīd gadā saražo gandrīz 70 000 tonnu vaska. Pēdējo 50 gadu laikā vaska ražošana pasaulē augusi vairāk nekā divas reizes, acīmredzot, vasks joprojām ir pieprasīta izejviela. (avots: https://www.strops.lv/attachments/article/66/vasks.pdf

Laiks atgriezties senču pēdās un ņemt bišu vasku palīgā!

Kas ir bišu vaska drāniņas?

Bišu vaska drāniņas ir dabiska alternatīva plastmasai, plaši pielietotajai pārtikas plēvei, ēdienu glabāšanā. Kokvilnas auduma gabali ir apstrādāti ar bišu vasku un kokosriekstu eļļas maisījumu, citi kokosriekstu eļļas vietā lieto džodžobas (Jojoba) eļļu – interneta dzīlēs pieejamas neskaitāmas pamācības un pieejas, kā pašam mājās šīs drāniņas pagatavot.

Šīs pašgatavotās ietinamās drāniņas ir elastīgas un elpojošas, ļaujot tajās ietīt - sieru, maizi, dārzeņus, augļus, kā arī ar tām var nosegt traukus, tādējādi vienlaikus saglabājot to saturu svaigu. Tās var izmantot gandrīz jebkuram produktam, ēdienam, vienīgi neieteiktu tajās uzglabāt jēlu gaļu un zivis.

Kad drāniņu paņem rokās, tā kļūst elastīga un to ir viegli izveidot nepieciešamajā formā. Tā ir daudzkārt izmantojama, parasti līdz gadam, pēc tam tās var atkārtot ievaskot un turpināt lietot, vēl viena super laba īpašība - bišu vaska drāniņas pēc lietošanas ir kompostējamas.

Viss, kas nepieciešams, lai izveidotu savu bišu vaska drāniņas:

  • Kokvilnas audums 
  • Bišu vasks
  • Kokosriekstu vai džodžobas eļļa (Jojoba oil)
  • Šķēres
  • Cepamais papīrs
  • Gludeklis

Pagatavošana izmantojot gludekli:

  1. Sarīvē bišu vasku ar virtuves rīvi (pēc tam var to notīrīt ar verdošu ūdeni un papīra salveti vai dvielīti);
  2. Audumu sagriež kvadrātformā (piemēram, 20x20 cm, 30x30cm,), vai apaļā formā (Ø26cm vai Ø33cm, kas būs lielākiem augļiem, dārzeņiem, kā arī bļodu pārklāšanai);
  3. Izkausē kokosriekstu sviestu, apmēram būs nepieciešama ēdamkarote vienai drāniņai, tikmēr sagrieztās drāniņas izklāj uz cepamā papīra un tad apsmērē ar kokosriekstu eļļu  un apber ar bišu vasku (apmēram divas ēdamkarotes), tā lai viss laukums ir noklāts vienmērīgi, arī maliņas un stūrīši;
  4. Tad uzklāj vēl vienu loksni ar cepamo papīru un virsū liek sakarsētu gludekli, sāc no centra un tad uz katru malu, lai vasks vienmērīgi izlīdzinātos un liekais vasks tiktu izspiests;
  5. Kad audums piesūcies ar bišu vasku, noņem nost augšējos cepamā papīra loksni un pārliecinās, vai kaut kur nav vaska sabiezējumi;
  6. Drāniņas atdzesē, līdz vasks sakalst, pēc tam var pielabot un pielīdzināt maliņas un gatavs! 

Pagatavošana izmantojot cepeškrāni:

  1. Sarīvē bišu vasku ar virtuves rīvi (pēc tam var to notīrīt ar verdošu ūdeni un papīra salveti vai dvielīti);
  2. Audumu sagriež kvadrātformā (piemēram, 20x20 cm, 30x30cm,), vai apaļā formā (Ø26cm vai Ø33cm, kas būs lielākiem augļiem, dārzeņiem, kā arī bļodu pārklāšanai);
  3. Izkausē kokosriekstu sviestu, apmēram būs nepieciešama ēdamkarote vienai drāniņai, tikmēr sagrieztās drāniņas izklāj uz cepamā papīra un tad apsmērē ar kokosriekstu eļļu  un apber ar bišu vasku (apmēram divas ēdamkarotes), tā lai viss laukums ir noklāts vienmērīgi, arī maliņas un stūrīši;
  4. Tad uzklāj vēl vienu loksni ar cepamo papīru un virsū liek sakarsētu gludekli, sāc no centra un tad uz katru malu, lai vasks vienmērīgi izlīdzinātos un liekais vasks tiktu izspiests;
  5. Kad audums piesūcies ar bišu vasku, noņem nost augšējos cepamā papīra loksni un pārliecinās, vai kaut kur nav vaska sabiezējumi;
  6. Drāniņas atdzesē, līdz vasks sakalst, pēc tam var pielabot un pielīdzināt maliņas un gatavs!