Vasaras saulgrieži jau tūlīt būs klāt, tādēļ aicinām Tevi savā svētku galdā atrast vietu arī medus podiņam!
Piedāvājam smeķīgas un pavisam vienkāršas receptes, kas gan tradicionālas, gan nedaudz eksotiskākas!
Cepts Jāņu siers ar medu
Vispirms nedaudz atlaidini kārtaino mīklu, tikmēr sagriez Jāņu sieru šķēlītēs. Kārto tās pa vidu kārtainās mīklas plāksnītei un cep 190 grādos, līdz maliņas kļūst zeltainas. Pirms pasniegšanas pārlej ar medu. Sagriez mazākos gabaliņos un pasniedz!
Grilēti vasaras dārzeņi medus - balzāmetiķa marinādē
Šī būs lieliska piedeva gaļas ēdieniem, tāpat šo noteikti novērtēs veģetārieši. Izmanto dārzeņus, kas iet pie sirds vislabāk - paprika, cukini, šampinjoni, burkāni - šeit ir vieta jaunām idejām un garšu kombinācijām!
Marinādei nepieciešams:
- 1/2 tējkarote sāls
- 2 ķiploka daiviņas
- 2 palielas ēdamkarotes medus
- 4 ēdamkarotes eļļas
- 3 ēdamkarotes balzamiko etiķis
- + svaigi pētersīļi pasniegšanai (pēc izvēles)
Dārzeņus nomazgā, nosusini un sagriez palielos gabalos, liec lielā bļodā un pievieno visas garšvielas, sasmalcinātu ķiploku, eļļu un balzamiko etiķi un medu. Kārtīgi sajauc un atstāj marinēties uz pāris stundām, taču var cept arī uzreiz.
Dārzeņus cep uz grila kādas 5-8 min, kad tie gatavi, pārkaisi ar svaigi sakapātiem pētersīļiem un nedaudz apslaki ar pāri palikušo marinādi.
Ātrie marinētie gurķīši
Nepieciešams:
- Pāris mazie gurķīši vai viens garais ziemas gurķis
- Marinādei:
- 2 tējkarotes medus
- 1,5 ēdamkarotes etiķa
- 1/2 tējkarotes sāls
- 1 ēdamkarote diļļu
- 1 ēdamkarote loku
- Pāris ķiploka daiviņas
- Melnie pipari
-
Gurķi sagriež plānās ripiņās.
-
Liec burkā, katru kārtu pārkaisot ar dillēm un lociņiem, ķiploka šķēlītēm.
-
Marinādei sajauc etiķi, cukuru vai medu, sāli un piparus.
-
Visu pārlej ar sagatavoto marinādi.
-
Aizvāko burku un 30 sekundes intensīvi krata.
-
Uz 20 minūtēm liek siltumā, pēc tam uz 30 minūtēm ledusskapī!
Vistas spārniņi sojas-medus marinādē
Nepieciešams:
- 2 ēdamkarotes medus
- 40ml sojas mērces
- 50ml olīveļļas
- ķiploka daiviņa
Pagatavošana:
-
Medu sajauc ar sojas mērci. Pievieno olīveļļu un sakapātu ķiploka daiviņu, samaisa. (Ja sojas mērce ir sāļa, sāli nevajag likt).
-
Vistas spārniņus pārlej ar marinādi un atstāj vēsumā ievilkties 30 - 45 minūtes.
-
Uz sagatavota grila kārto spārniņus un cep kamēr gatavi!
Grilēts arbūzs
Ja vēlies pārsteigt sevi un savus viesus ar ko nebijušu, šī būs īstā recepte!
Viss, kas Tev šai receptei nepieciešams:
- Arbūzs, sagriezts trīsstūra šķēlītēs (2-3cm biezas),
- 2 ēdamkarotes olīveļļas
- 1/2 tējkarote sāls
- 1/2 tējkarote pipari
- 2 ēdamkarotes medus
- Balzāmetiķis
- Sakapāti lociņi (pēc izvēles)
- Sadrumstalots Fetas siers (pēc izvēles)
Pagatavošana:
-
Nelielā bļodā sajauc olīveļļu, medu un balzāmetiķi. Apslaki arbūza šķēlītes no abām pusēm ar marinādi un pārkaisi ar sāli un pipariem.
-
Kārto arbūza gabaliņus uz grila restēm un cep aptuveni 2 minūtes no katras puses, ja vēlies, pārslaki vēlreiz arbūzu ar medus-balzāmetiķa marinādi.
-
Dekorē ar sasmalcinātiem lociņiem un pasniedz siltu!
Piezīme: svaigam pieskārienam pasniedz arbūzu, kas papildināts ar drupinātu fetas sieru.
Rabarberu deserts
Nepieciešams:
- 5 glāzes sagrieztu rabarberu
- 1/4 glāzes medus
- 1 tējkarote rīvētas citrona miziņas
- 1/3 glāzes auzu pārslu
- 1/3 glāzes miltu
- 1/4 glāzes brūnā cukura
- 3 tējkarotes sviesta
- Plombīra vai vaniļas saldējums
Pagatavošana:
-
Rabarberus, medu un citrona miziņas labi samaisa bļodā.
-
Auzu pārslas, cukuru un miltus liek blenderī un blendē līdz masa iegūst rupju miltu konsistenci.
-
Ietauko cepamtrauku, ieklāj tajā rabarberu masu un apber ar pārslu drumstalām, pa virsu sarīvē sviestu.
-
Cep 40 minūtes 200 grādos.
-
Pasniedz ar saldējumu!
Svētku galdā neiztikt arī bez miestiņa, vai ne?
Pagatavo pats medus kvasu vai medalu un cienā viesus Līgo vakarā!
Medus kvass
Nepieciešams:
- 3 l ūdens,
- 500 g medus,
- 25 g rauga.
Pagatavošana:
Ūdeni vāra kopā ar medu, noputo. Atdzesē līdz istabas temperatūrai (18-20 grādiem), pievieno ieraugu (25 g rauga šķīdina ūdenī, pieber tējkaroti cukura, karoti miltu, ļauj uzrūgt). Šķidrumu raudzē 2 dienas, tad pievieno atlikušo medu, izkāš, pilda pudelēs, aizvāko, glabā vēsā vietā. Pēc 2-3 dienām kvass būs dzirkstošs un garšīgs.
Medalus
Nepieciešams:
- 800g medus
- 250g rupjmaizes rīvmaizes
- 5l ūdens
- 2 citroni
- 25g rauga
Pagatavošana:
-
Ūdeni uzvāra un pārlej pāri rīvmaizei.
-
Pēc dažām stundām šķidrumu izkāš, pieliek lielāko daļu medus, izmaisa un atdzesē līdz 20 grādu temperatūrai.
-
Pievieno citronu sulu, siltā ūdenī atšķaidītu raugu un raudzē 8-10 stundas siltā vietā.
-
Norūgušam šķidrumam pievieno atlikušo medu, atdzesē, pilda pudelēs un novieto vēsumā.
Tas būs īpaši gards un dzirkstošs pēc 2-3 dienām.