Medus receptes
 

Receptes VĪNI, AUKSTAIS PAŅĒMIENS

VĪNI, AUKSTAIS PAŅĒMIENS
Atšķirībā no stipriem vārītajiem medus vīniem ar auksto paņēmienu gatavotie dzērieni nav ne tik stipri, ne saldi, tie ir līdzīgi vīnogu galda vīniem. Arī gatavību tie sasniedz ātrāk- jau pēc trim četriem mēnešiem ir dzerami, kaut labāko kvalitāti sasniedz pēc gada vai vairāk, kad vīns ir pilnīgi nogatavojies. Bieži ūdenī izšķīdinātam medum pievieno kādu sulu: ķiršu, ābolu, bumbieru, jāņogu, upeņu, kazeņu, ērkšķogu vai zemeņu. Pēc raudzēšanas iznāk ļoti patīkami aromātiski dzērieni, bagāti ar fermentiem, organiskām skābēm un vitamīniem. Sulu sākumā atšķaida ar ūdeni un pēc tam izšķīdina medu. Sulai jābūt svaigai, tikko izspiestai.Lai pagatavotu labu medus vīnu vai augļu un ogu medus vīnu, ļoti svarīgi ir ievērot raudzēšanas tehnoloģiju un par ieraugu izmantot vīna rauga tīrkultūras. Labāk ņemt gaišas medus šķirnes ar maigāku aromātu. Lai piešķirtu medum vieglu skābumu, raudzēšanas laikā var pievienot vīnskābi (līdz 50 g uz 100 l). Dažkārt lieto arī garšvielas, aromātiskus augus vai kadiķa ogas. Piedevas iegremdē maisiņā, ko piestiprina pie raudzējamā trauka malas. Rūgšana notiek bez skābekļa piekļūšanas. Straujais rūgšanas process ir ap 2 nedēļām, pēc tam vīnu pārlej citā traukā. Atkarībā no cukura koncentrācijas raudzējamajā šķidrumā var pagatavot dzērienus ar dažādu stiprumu. Sausiem vīniem ar 8... 10 % alkohola izmanto medu un ūdeni proporcijā 1:3,75. Tāda pati proporcija ir arī dzirkstošajiem, medus vīniem, bet dzēriena pildīšanas laikā katrā pudelē liek pa 20 g medus vai dažas rozīnes. Viegli reibinošu medus dzērienu, salīdzināmu ar sausajiem vīnogu vīniem, Senajā Krievijā gatavoja speciāli jaunlaulātajiem. Viņi dzēra tikai šādu dzērienu ( un neko stiprāku) kāzās un veselu mēnesi pēc tam - tā saucamā medusmēneša laikā.

There is/are 10 receptes.
Pages: 1 2 »

Recipes from category: VĪNI, AUKSTAIS PAŅĒMIENS
ĒRKŠĶOGU MEDUS VĪNS
Šo oriģinālo vīnu ar labu garšu gatavo no medus šķīduma ūdenī (1:2). 10 l tāda šķīduma...
ĶIRŠU MEDUS UZLĒJUMS
Ogu un medus proporcijas tādas pašas kā iepriekšējā receptē. Otrreizējai rūgšanai ogām pi...
MEDOVUHA
Tas ir medus vīns, ko gatavo pēc īpašas tehnoloģijas. 2,5 kg medus izšķīdina 10 ll ūdens. I...
MEDUS UZLĒJUMI
Uzlējumus gatavo no svaigām dārza un meža ogām, izmantojot vieglo, gaišo medu. Rūgšana notie...
MEDUS VĪNS
Medu izšķīdina ūdenī, pievieno ,vīna rauga tīrkultūru. Ja rauga nav, pagatavo ieraugu no 20....
PLŪMJU MEDUS UZLĒJUMS
Vajag 2 kg plūmju, 0,8 kg medus un 1 glāzi ūdens. Gatavo pēc parastas tehnoloģijas. Dzērienam ...
SKĀBULĪTIS
Vienā spainī ūdens izšķīdina 2,4...3,2 kg medus, ieraudzē ar raugu vai bišu maizi. Raudzē s...
UPEŅU VAI JĀNOGU MEDUS VĪNS
Gatavo no balto vai sarkano jāņogu vai upeņu sulas. 10 l sulas atšķaida ar 15 l ūdens un izš...