Medus receptes
 

Receptes ALKOHOLISKIE MEDUS DZĒRIENI

ALKOHOLISKIE MEDUS DZĒRIENI

             Medus ir unikāla dabīga izejviela visdažādāko vīnu gatavošanai- no viegliem dzirkstošiem līdz stipriem. Medus alkoholiskie dzērieni bija vissenākās reibinošās dziras zemēs, kur neaudzē vīnogas, un vienīgie, līdz sāka gatavot degvīnu no graudiem. Pēc zinātnieku liecībām, medus vīnam ir vairāk nekā 5000 gadu. Medus dzērienus gatavoja arī baltu tautas. Nez vai daudzi ir dzirdējuši par tādu Latvijā kādreiz iecienītu dzērienu kā mēts. Darīja arī medalu, medus vīnu un liķieri. Varbūt laiks celt galdā senās receptes.

             Senie medus vīni bija ne tikai reibinoši, bet arī aromātiski, garšīgi, un raudzēšanas procesā medus nezaudēja vērtīgās īpašības. Šiem vīniem ir arī ārstnieciskās īpašības, tos no seniem laikiem deva slimiem un novājinātiem cilvēkiem kā zāles. Pierādīts, ka medus vīnā saglabājas medus dabīgā buķete, B grupas vitamīni un citas vērtīgas vielas, tas pasargā no zarnu infekcijām, stimulē sirds darbību, veicina apetīti. Ja mūsdienās degvīnu kaut daļēji aizvietotu ar medus vīniem, tas nāktu par labu kā tautas veselībai, tā arī biškopībai. Pastāv uzskats: jo izglītotāka un kulturālāka nācija, jo lielāks ir pieprasījums pēc veselīgiem dabīgiem dzērieniem, pie kuriem pieskaitāmi arī medus vīni.             Vīniem parasti izmanto gaišos medus ar maigo aromātu. Labākie skaitās liepu un dažādu ziedu medus. Tumšie- griķu , viršu, kastaņu – ir mazāk piemēroti asās smaržas dēļ, savukārt krāsas dēļ dzērieni iznāk duļķaini, neizskatīgi.

             Medus vīniem ir vajadzīgs tīrs ūdens bez kaitīgiem piemaisījumiem. Labāk to ņemt no avota. Ciets ūdens nav derīgs.             Labākais trauks medus misas vārīšanai ir emaljēts vai alvots vara katls. Medus vīnu raudzē un glabā ozola mucās vai stikla balonos. Jaunas muciņas iepriekš labi iz- Tvaicē un vairākas reizes izskalo ar verdošu ūdeni. Lietotas mucas bez tvaicēšanas vēl apdūmo (dezinficē) ar sēru, lai iznīcinātu pūšanas baktērijas, kas var sabojāt dzēriena garšu. Lai bagātinātu vīna buķeti, izmanto dažādas garšvielas un aromātiskus augus: kanēli, krustnagliņas, koriandru, diļļu sēklas, muskatriekstu, kadiķu ogas, ingveru, vanilīnu, citrona miziņu, ceriņu  ziedus, rožu  ziedlapiņas, piparmētru lapas, vijolīšu saknes. Tomēr garšvielas  nedrīkst  nomākt medus buķeti. Dažkārt pievieno arī apiņus, kas vīnu padara reibinošāku, piešķir rūgtumu un pasargā no saskābšanas. Apiņu miecvielas dzidrina dzērienu. Vīnu gatavo vai nu vārot medus misu (tie ir tā saucamie vārītie medus vīni), vai ar auksto paņēmienu.

There is/are 5 receptes.
Pages: 1

Recipes from category: ALKOHOLISKIE MEDUS DZĒRIENI
ĶIRŠU VĪNS
Stikla balonā vai muciņā saber skābos ķiršus ar visiem kauliņiem, bet bez kātiņiem. Ķirši...
MEDUS ALUS
Ūdeni ar medu uzvāra, nosmeļ putas. Apiņus novāra atsevišķi. Pie uzvārītā ūdens pievieno ...
MEDUS LIĶIERIS
Uz 2 daļām ūdens ņem 1 daļu medus. Vāra apmēram 2 stundas, noņem putas. Atdzesē līdz rūg...
MEDUS VĪNS
Ūdeni uzvāra, atdzesē. Tad pieliek medu, cukuru un raugu, garšai pielej ogu vai citronu sulu. V...
MĒTS
Medu izkausē vārošā ūdenī. Šķidrumam ļauj vārīties 10...15 minūtes. Garšai pieber cukur...