Sāc katru dienu ar medus karoti vienu!

Medus

Jau vairāk nekā 10 gadus Latvijas biškopji Latvijā ievākto medu marķē ar preču zīmi “Ievākts Latvijā”. Apaļa uzlīme ar bišu patrona Ūsiņa zīmi uz violetā

viršu ziedu fona un lentīte mūsu karoga krāsās. Ko dod šis apzīmējums? Uz kaut ko norāda un, vai kaut ko garantē?

Uzlīme paredzēta ne tikai, lai piesaistītu pircēju uzmanību, bet arī, lai norādītu, ka šī medus izcelsme ir zināma – tas ievākts Latvijā, ko apliecina Latvijas Biškopības biedrība.

Protams, pats galvenais sava medus kvalitātes garantētājs ir biškopis, vai precīzāk viņa bites, kas aplidojušas Latvijas laukus, mežus un pļavas un savos stropos atnesušas mūsu dabas dāvāto brīnumu – ziemeļu ziedu nektāru. Tomēr pircējam ir drošāk, ja eksistē arī kvalitātes kontrole.

Vai tiešām ir tā, ka Latvijas medum piemīt kādas sevišķas īpašības? Šāds jautājums nereti nodarbina medus ēdāju prātus. Un, ja tā, kas tad mūsu medū ir tik īpašs?

Jo tālāk ziemeļos augs aug un zied, jo aromātiskāki tam augļi un ar vielām bagātāki tā šūnu izdalījumi, tajā skaitā arī nektārs. Tas tādēļ, ka ziemeļu vasaras ir īsas un augi steidz pildīt tiem uzticēto misiju – raisīt ziedus, pievilināt kukaiņus – apputeksnētājus, briedināt sēklas un turpināt savu cilti. Jo īsāks laiks, jo koncentrētāks un vielām bagātāks nektārs!

 

Otrs ne mazāk būtisks aspekts ir tas, ka medus ir asociatīvs produkts, tā vērtība slēpjas veidā kā to ēd un cik bieži to dara. Mēs ēdam medu un sajūtam tā aromātu, mūsu mēle iztausta tā garšu, bet mūsu iztēle uzbur prātā sapni par vasaru: par to meža noru, kurā bites ganījušās, par silto vasaras novakari, kad reibinošā nektāra smarža aumaļām vēlās ārā no stropa un gaiss šķita teju ar nazi griežams, ar karoti pasmeļams. Un ja vēl dravnieks papildus sniedzis savus paskaidrojumus par medus izcelsmi?

Lūk, šis medus ir no pavasara ziediem – pirmais pavasara maigums, izauklēts pūpolos, šis – no vasaras, no lielā ziedēšanas trakuma, kad visas pļavas rotājas ar neskaitāmām ziedu galviņām, bet šis, savukārt, nes sevī rudens briedumu – ievākts no viršiem.

Vai arī informācija par medus izcelsmes vietu - mums noteikti labāk garšos medus, kas nācis no mūsu dzimtā novada.

Trešā būtiskā nianse (iespējams, pati svarīgākā) – medus uzturvērtība.

Medum ir ļoti konstantas saldas vielas īpašības – 95 % no kopējās medus sausnas ir ogļhidrāti (cukuri). Medus, kā ogļhidrātu avots ir ļoti svarīgs, jo cilvēka kuņģa – zarnu traktā tas ātri uzsūcas limfātiskajā sistēmā. Medus sastāvā ietilpstošie vienkāršie cukuri – monosaharīdi – organismā tiek uzņemti praktiski bez pārveidošanas un ir ātri izmantojami enerģijas nodrošināšanai. Minētās īpašības dēļ medus ir ieteicams nogurušiem cilvēkiem un cilvēkiem pēc pārciestām smagām slimībām.

Tāpat medus lieti noderēs pie ilgstošas paaugstinātas slodzes, piemēram, sportistiem vai strādājot smagu darbu. Starp citu, medus palīdz ne tikai fiziski smaga darba veicējiem – cukurs ir vitāli nepieciešams arī mūsu smadzenēm, medu ieteicams lietot arī pie paaugstinātas garīgā darba slodzes, tādēļ sāc katru dienu ar medus karoti vienu!