bisu maize

Bišu maize

Bišu maizes galvenā vērtība slēpjas apstāklī, ka bites tos jau ir sagatavojušas kā pārtikas produktu. Puteksni sedz ārkārtīgi ciets apvalks. Biškopības produkcijas ražošanas procesā daudzkārt mēģināts šo apvalku sašķelt. Kādēļ? Tādēļ, ka apvalks putekšņa graudiņu droši sargā, diemžēl arī mūsu gremošanas sistēmā, un neļauj vērtīgajam saturam no putekšņa graudiņa nonākt mūsu organismā.

Kopš seniem laikiem cilvēki savā pārtikā lieto skābētus produktus. Izrādās, šādā veidā iespējams, pirmkārt, saglabāt produktos esošās barības vielas un, otrkārt, pasargā tos no nevēlamu mikroorganismu iedarbības (pūšanas un pelēšanas). Tomēr arī tas vēl nav viss: izrādās, tā šie produkti jau daļēji tiek „sagremoti” un kļūst mūsu organismam vieglāk uzņemami. Skābēti kāposti, šķiet, ir visklasiskākais produktu skābēšanas piemērs. Kā par brīnumu, cilvēks nav vienīgais šī noslēpuma zinātājs – to zin un izmanto arī bites gatavojot bišu maizi.

Lasīt tālāk...